Полезна информация за обезкосмяването - боли ли, кой метод е ефикасен, цени

Обезкосмяването се прави от векове от мъже и жени от почти всички обществени култури, като преди години основният метод е бил бръсненето. Начините за обезкосмяване са няколко - чрез самобръсначка, чре

2012-03-10 14:56:00
Полезна информация за обезкосмяването - боли ли, кой метод е ефикасен, цени
Снимка: sxc.hu

Обезкосмяването се прави от векове от мъже и жени от почти всички обществени култури, като преди години основният метод е бил бръсненето. Начините за обезкосмяване са няколко - чрез самобръсначка, чрез епилатор, чрез депилаторен крем, чрез кола маска, чрез лазерна епилация и най-новото - чрез фотоепилация.

 


Бръсненето определено е най-евтиният и бърз начин човек да се отърве от космите, но не е никак ефикасен. Още на другия ден косъмчетата вече са наболи и вече растат по-тъмни и дебели. Ако човек не се бръсне правилно, може да започнат да му растат подкожни косми, които водят до появата на пъпчици и възпаление на кожата.

 


Епилация - епилаторът премахва космите заедно с корените, благодарение на дисковите пинсетите, които са прикрепени към въртящата му се част. При епилирането се усеща слаба болка, но когато човек се обезкосмява често по този начин, болката с времето изчезва. При някои хора след години космите значително намаляват, но през това време си създават доста неприятни усложнения като възпаления на кожата, фоликулите или поява на подкожни косми. Това е строго индивидуално и проблемите не се появяват при всеки човек, който използва епилацията като средство за обезкосмяване.

 


Депилация - при този метод се използва азотна киселина, която е под формата на крем. Тази киселина разгражда външната част на косъма. Този метод наподобява бръсненето и затова също не е особено ефикасен и дълготраен.
Кола маска - този метод също е евтин, но е доста трудоемък. При него космите се премахват от корена с помощта на смоли или други силно лепкави субстанции. След определен брой процедури космите намаляват и болката е по-малка в сравнение с болката от епилиране. Но и тук има усложнения като възпаление на кожата и подкожни косми, но са по-слабо изразени.

 


Лазерна епилация - при нея се използва лазерен лъч, който се насочва към косъма, за да се премахне меланина в него, отделя се топлинна енергия и се унищожава фоликула му. След няколко процедури лазерна епилация на мястото на стария фоликул е почти невъзможно да се появи нов косъм. Тази процедура не е никак болезнена, но може да се появят петна на кожата.

 


Фотоепилация - това е най-новият метод за обезкосмяване. При него се насочва силен лъч светлинна енергия с висока честота към окосмения район на кожата. Фоликулите на космите се умъртвяват. Ефектът на фотоепилацията става видим след няколко процедури и в следващите няколко години космите почти не растат. До този момент не са установени странични ефекти.

Повечето тийнейджърки се притесняват, преди да отидат за пръв път на кола маска, затова голяма част от тях се обезкосмяват в домашни условия. Хубаво е младите момичета да знаят, че бръсненето и депилирането са вредни начини за премахване на космите, но не от медицинска гледна точка. Просто с времето космите ви ще станат твърди и черни, ще се забелязват лесно и ще растат почти всеки ден. А това не е никак приятна гледка и обезкосмяването става едно досадно задължение. Ако искате с течение на времето космите ви да станат по-малко и по-тънки, заложете на кола маската като начин на обезкосмяване. Тя е евтина и определено има ефект. Ако ви е трудно да си я правите в домашни условия, в интернет вече има много примамливи оферти за повечето козметични салони. Сигурно се страхувате да си направите кола маска на триъгълника и няма да ви лъжа, но да, има болка, която обаче е търпима. Ако за пръв път отивате на кола маска, предупредете козметичката си, за да бъде по-внимателна. Първите 2-3 пъти ще ви боли, но болката ще мине до 2-3 часа след края на процедурата. Болката определено си заслужава, затова не го мислете, ами рискувайте, за да спечелите :)

 

 


Разбира се, с най-добър ефект са лазерната епилация и фотоепилацията, но те са и по-скъпи и не са по джоба на голяма част от българите. Ако все пак имате възможност да се подложите на фотоепилация, трябва да знаете, че 30 дни преди процедурата не трябва да се обезкосмявате по друг начин, освен със самобръсначка. Този метод на обезкосмяване е по-ефективен при хората с по-тъмни косми, понеже в тях има повече меланин и е неефективен при хората с побелели косми, поради липсата на това вещество. Цените варират от 10 до 40лв. в зависимост на коя зона ще си направите фотоепилация. Ориентировъчните цени са - 10 лв. за горна устна, 20лв. за мишници, 40лв. за 1/2 крака, 40лв. за 1/2 ръка и 40лв. за триъгълник.

 


При лазерната епилация цените са по-скъпи - 30лв. за подмишници, 50лв. горна устна, 100лв. триъгълник, 120лв. за цели ръце и 360лв. цели крака.

 


Цените за лазерната и фотоепилацията са за жени, при мъжете те са малко по-високи.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
winks11
преди 9 години

При редовни процедури, макар и да са по- скъпи резултата си заслужава.

MsTomowa
преди 12 години

Фотоепилацията няма никакъв ефект..само ще си изгубите парите! Да, лазерната е по-скъпа, но определено е по-качествена.

elichka955
преди 12 години

Полезна информация :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия