Наистина ли е вредна солта?

2014-08-14 17:21:00
Наистина ли е вредна солта?
Снимка: thinkstockphotos.com

Има много изследвания и статии, свързани със солта. Повечето от тях твърдят, че тя е вредна и консумацията ѝ трябва да се сведе до минимум. Други обаче са на мнение, че тя е полезна, стига да се консумира с мярка. Недостатъчният прием на сол е също толкова опасен, колкото и прекомерната му консумация.

 

Хората, които имат високо кръвно налягане, трябва да ограничават приема на сол, твърдят специалистите. Прекомерното количество натрий допринася за до 1.65 милиона смъртни случая от сърдечносъдови заболявания годишно. Вместо хората да се стараят да приемат по-малко количество сол, те трябва да се стараят да водят здравословен начин на живот и да спортуват активно. Това, разбира се, не означава, че могат да приемат колкото искат сол, просто не е необходимо хората да променят навиците си.

 

 

Според учените има зависимост между нивата на натрий и риска от високо кръвно налягане. Това най-ясно се вижда, когато приемът на натрий е висок и не се наблюдава при ниски нива.

 

Калият, който се съдържа в плодовете и зеленчуците, понижава кръвното налягане и риска от сърдечносъдови заболявания и противодейства на ефекта на натрия.

 

При хората, които консумират между 3 и 6 грама натрий дневно, което е между 8 и 15 грама сол, рискът от сърдечносъдови проблеми или смърт е по-малък. По-високите и по-ниските от оптималната доза количества увеличават риска.

 

Около 33% от хората по света попадат в „идеалния обхват”. Специалистите съветват да не приемат повече от 1.5 грама натрий дневно.

 

Прекомерното количество натрий е вредно за здравето. Твърде ниското също вреди. Затова е най-добре хората да приемат умерено количество натрий.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
npp
преди 9 години

морската сол не е вредна в малки количества, защото съдържа не само натрий, но и калий, който е антагонист на натрия

DarthLord
преди 9 години

Мне.

SHPAIdURmeN
преди 9 години

И зa шмъркaне стaвa, нямa тревоги !


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия