За или против употребата на дамски тампони?

2014-08-11 11:51:00
За или против употребата на дамски тампони?
Снимка: thinkstockphotos.com

Дамските тампони определено се изключително удобни, особено лятото, когато искаш да си облечеш рокля, къса поличка или светъл панталон. Те обаче не са напълно безвредни, въпреки че производителите се опитват да ни убедят в обратното. Трябва да знаеш няколко важни неща, ако често използваш тампони.

 

Какво представлява менструацията?

 

Това е кръвотечение, примесено със секрети от матката и влагалището и цервикална слуз. То е нещо като „боклук“ за организма, затова не бива да се задържа в него дълго време. А тампонът прави точно това, като по този начин дава възможност за развитие на инфекции и бактерии. Доста жени получават инфекции след дългогодишна употреба на тампони, но не са малко и тези, които получават обрив от дамските превръзки, особено лятото, когато времето навън е горещо и се получава запарване.

 

 

Какво представлява Синдром на токсичния шок?

 

Това е заболяване, което се получава след неправилна употреба на тампон, тоест когато той остане в тялото на жената по-дълго време от препоръчителното. Той трябва да се сменя на всеки 3-4 часа. Синдром на токсичния шок се получава, когато бактериите започнат бързо да се размножават и попаднат в кръвта. Получава се бактериална инфекция и токсините навлизат в кръвта на жената. Повечето жени успяват да се преборят с развитието на този синдром, но има някои, които не могат.

 

Какви са симптомите на Синдром на токсичния шок?

 

Симптомите са висока температура, гадене, падане на кръвното, обрив, прилошаване и диария. Ако усетиш някой от тях, незабавно махни тампона и потърси лекарска помощ. Не бива да подценяваш ситуацията, защото статистиката показва, че има няколко жени, които са починали от Синдром на токсичния шок. Не се притеснявай, опасността да ти се случи е сведена до минимум, особено ако спазваш хигиена и сменяш тампона си редовно.

 

Как се ползва правилно тампон?

 

Тампонът не бива да седи в тялото ти повече от 4 часа;

 

Първо си измий хубаво ръцете, след това премахни стария и сложи нов тампон;

 

Препоръчително е да редуваш употребата на тампони и дамски превръзки. Също така нощно време трябва да използваш превръзки, освен ако не ти се става на 3-4 часа, за да смениш тампона си;

 

Не пести пари и си купувай само качествени марки тампони;

 

Постави тампона правилно. Ако го усещаш, докато ходиш или когато седиш, значи не е поставен както трябва. Махни го и сложи нов;

 

Избери размера на тампона, според силата на менструалното течение. Най-добре е да използваш „normal“, освен ако не ти е много силен цикълът;

 

Истината е, че дамските тампони са много по-удобни от превръзките, особено през лятото. Жените, които имат силен цикъл, често се притесняват, че са се изцапали, защото превръзката се е изместила. С тампона това няма как да се случи, особено ако го поставяш правилно и го сменяш редовно. Ако цикълът ти е по-силен и се притесняваш, че ще се изцапаш, сложи си и тампон, и дамска превръзка /може и ежедневна/. Ако използваш правилно дамските тампони, няма как да навредиш на здравето си.

 

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
rosiqka
преди 9 години

Предпочитанията ми към тампоните са от хигиенна женска гледна точка и комфорт при ходене,седене и в легнало положение.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия