Какво да правим при слънчево изгаряне

2014-08-17 18:02:00
Какво да правим при слънчево изгаряне
Снимка: freedigitalphotos.net

Лятото е сезонът, в който най-много почиваме. Учениците и студентите са ваканция, а родителите ни копнеят за лятната отпуска и пътуванията извън шумния град. Всъщност лесно можете да вгорчите почивката си, ако изгорите. Дори да не сте на море, а просто да събирате тен, докато се печете на някоя тераса, не пренебрегвайте кожните изгаряния. На всеки човек се е случвало да изгори и знае колко неприятни последствия има. Сега ще ви кажем какво да правите, ако случайно изгорите и трябва да възстановите кожата си.

 

На първо място преустановете слънчевите бани. Дори да сте под чадъра, не сте в безопасност. Веднъж изгорели, трябва да се предпазвате, докато кожата ви се възстанови. Ако ходите на плаж, предпазвайте изгорелите зони с дрехи. Най-често раменете, гърдите и гърба страдат от изгаряния. Задължително се обличайте с памучни дрехи и стойте на сянка.

 

 

В такъв момент кожата е силно зачервена и гори. На пипане се усеща, че засегнатите зони са много по-топли, отколкото останалата част от тялото. Най-добре е да сложите студен компрес на засегнатите места. Така ще се почувствате много по-добре и червенината ще отмине по-бързо. Избягвайте да използвате домашни средства като сметана, кисело мляко или овесена каша, защото има риск от възпаления. Единствено медът може да ви помогне срещу изгаряне. Той има антисептично действие и изтегля топлината от кожата.

 

Хидратиране отвън. Станалото няма как да се поправи, можете единствено да се молите да ви мине по-бързо. Съветваме ви да използвате хидратиращи кремове за тяло, които да хидратират раздразнената и изсушена кожа. Използвайте кремове, които съдържат алое вера, защото то влияе изключително добре на суха и травмирана кожа. Освен това успокоява. Друг подходящ продукт е какаовото масло. Можете да го намерите в аптеките. То се разтапя на температура около 25 градуса. Преди да го нанесете, го затоплете в длани, за да се отпусне съвсем. То има силни хидратиращи свойства. Можете да използвате и крем after sun, който има изстудяващ ефект.

 

Хидратация отвътре. Пийте много течности. Слънчевите изгаряния не бива да се подценяват, те карат целия организъм да страда. Особено, ако до вечерта след излагането на слънце, имате мехури по кожата пълни с вода. Недейте да ги пукате в никакъв случай. Тези мехурчета са пълни с течност, която служи за запазване на новата кожа, която расте. Мехурчетата ще се спукат сами, когато кожата е възстановена. Пийте много течности и пазете черния си дроб.

При силни болки, можете да вземете обезболяващи. Правете си хладен компрес преди сън.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия