Какво представлява суровоядството?

2014-08-07 15:15:00
Какво представлява суровоядството?
Снимка: thinkstockphotos.com

Какво представлява суровоядството?

 

Има хора, които предпочитат да се хранят само със сурова храна, базираща се основно на пресни плодове и зеленчуци, ядки, семена и мед. Това не е просто режим на хранене, а начин на живот. Суровоядците консумират пресни сурови или изсушени плодове и зеленчуци, жито, ядки, семена, мед и прясно изцедени плодови сокове, като не употребяват кафе, цигари и алкохол.

 

Основни принципи на суровоядците:

 

Храната, която консумират, не се вари, пържи или пече. Ако има нужда от термична обработка, тя се изсушава до 48 градуса, за да може да се запазят ензимите, витамините и микроелементите.

 

 

Според суровоядците човек е това, което яде. Поради тази причина те се стараят да се хранят здравословно и да приемат чиста храна, която прави хората енергични и здрави за разлика от обработената храна, която е пълна с пестициди, химикали и изкуствени добавки и която често води до проблеми със здравето.

 

Правилното хранене държи лекарствата надалеч. Хората, които приемат сурова храна, почти не се разболяват и не приемат никакви медикаменти.

 

Голяма част от суровоядците отглеждат сами плодовете и зеленчуците, които консумират, за да са сигурни, че не са пръскани с пестициди и не са наторявани с изкуствени торове.

 

Суровоядците не консумират месо и затова те отглеждат животни само за удоволствие, а не с цел да ги превърнат в пържоли. Според тях прекалено многото животни, които се отглеждат за месо и мляко, са една от причините за съществуването на световния глад и на болестите. За изхранването на едно селскостопанско животно отиват много ресурси като храна, вода и вековни гори, които се превръщат в пасища. По този начин се получава излишък на метан и силно замърсяване, както на въздуха, така и да подпочвените води.

 

Представителите на групата на суровоядците се стараят да водят екологичен начин на живот. Те ползват за пазаруване чанти за многократна употреба, почистват тялото и дома си с натурални продукти, изхвърлят боклука си разделно, садят дръвчета, ходят пеша, придвижват се с колело, вместо с автомобил и успяват да намерят на всяко едно нещо повече от едно приложение.

 

Какво включва менюто на един суровоядец?

 

Мед – препоръчително е да се консумира заедно с восъка. Според суровоядците мед, който е разтворен във вода заедно с прясно изцеден лимонов сок, е идеалната тонизираща напитка, която поддържа доброто здравословно състояние на човек.

 

Ядки – консумират се единствено в суров вид, като изключение правят само бадемовите и кайсиевите, които имат нужда от термична обработка. Орехите и лешниците трябва да се консумират сурови. Препоръчително е да се приемат смлени, прибавени към мед в комбинация с чесън.

 

 

Към салатите също е полезно да се добавят ядки. Зеленчуците си подхождат най-много с фъстъци и орехови ядки. Доказано е, че консумацията шепа ядки на ден намалява значително риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Причината е, че в тях се съдържат моно- и полиненаситени мазнини, които понижават нивото на лошия холестерол в организма.

 

Пшеница, ръж, царевица, соя и ечемик – тези храни трябва да се използват само в натурален вид, защото притежават висококонцентрирана питателна сила.

 

Корени и кореноплодни зеленчуци – трябва да се внимава с техния прием, защото някои от тях могат да доведат до нежелани последствия за организма. Иначе трябва да се консумират сурови и настъргани.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 9 години

Не знам, какво удоволствие има в отглеждането на прасета.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия