Горчивата истина за млякото

2014-08-07 14:34:00
Горчивата истина за млякото
Снимка: thinkstockphotos.com

Повечето хора си мислят, че консумацията на мляко е изключително важна за здравето на човек. Чрез него си набавяме нужното количество калций и по този начин имаме здрави кости и се предпазваме от развитието на остеопороза. Това обаче са измислици, които са далеч от истината. Истината е, че млякото не е толкова полезно, колкото си мислим.

 

Замисляли ли сте, че хората са единствените бозайници, които консумират мляко за удоволствие? Останалите бозайници го ползват, само докато пораснат достатъчно големи и станат самостоятелни. Няма нито един бозайник, който да е отишъл при друг, за да бозае за удоволствие. Хората обаче го правят, те цял живот бозаят от крави, кози и овце.

 

Всяка една жена е в състояние да кърми детето си до 3-годишна възраст. След това вече ѝ е невъзможно да произвежда кърма. Причината е чисто физиологична. След като детето стане 3-годишно, организмът му спира да произвежда лактаза, който разгражда млечната захар лактоза. Така приемът на мляко води до прием на лактоза, която остава неразградена и заедно с киселинната среда стимулира развитието на бактерии в червата, което води до отделяне на изключително много токсини, които се разпространяват във всички системи и стимулират появата на рак.

 

Както вече споменахме, всички бозайници, освен човека, използват майчината кърма, за да пораснат и да станат големи и здрави. В рамките на 1 година всяко едно бебе увеличава значително размера си – средно от 3 до 12 килограма. Това трябва да ни подсказва, че прекомерната консумация на мляко води до напълняване.

 

 

Млякото също така е вредно заради начина на отглеждане на животните и обработката му след издояване. Доста хора дават на своите крави високи дози антибиотици, за да бъдат здрави, инжектират им хормони, за да дават по-голямо количество мляко, кравите приемат с храната високи дози пестициди и хербициди, които се отделят в млякото и се приемат от тези, които го консумират. По този начин хората приемат това, което приема и животното – антибиотици, хормони, пестициди, стероиди, стрес и страх.

 

След като млякото бъде издоено, то се обработва и по този начин губи ценните си свойства. След като бъде пастьоризирано, хомогенизирано и облъчено с цел да се добави витамини A и D, всички ензими биват унищожени и калцият се усвоява значително по-трудно. А и доста хора правят разни сладкиши с мляко, тоест то продължава да се обработва и да губи и малкото полезни вещества, които са останали у него. Колкото и витамини да се добавят изкуствено на млякото, те не могат да се усвоят качествено. Доказано е, че единствено витамините, които са в естествена форма, се усвояват правилно, тоест тези, които се приемат със суровите плодове и зеленчуци.

 

Повечето хора, които се притесняват от развитието на остеопороза, консумират млечни продукти в големи количества. Това обаче е повече вредно, отколкото полезно, защото високото съдържание на белтъчини в млякото изсмуква калция от костите и ги прави чупливи.

 

Ако искате да си набавите нужните минерали, може да го направите, като наблегнете на консумацията на плодове, зеленчуци, зърнени и бобови култури и ядки. Млякото няма да ви е в полза.

 

Истината е ,че именно млечните продукти и месото са тези, които водят до затлъстяване, болести, подут корем и лош дъх. Причината е, че са лишени от ензими и затрудняват организма с тяхното обработване. То става изключително бавно и е мъчително за човешкото тяло.

 

Средната продължителност на живота на кравите в природата е 25 години, но повечето от тях не живеят повече от 4-5 години, защото не са годни. Телата им са износени и трябва да бъдат убити. Причината за тяхното преждевременно остаряване е, че кравите са в постоянен цикъл от изкуствена бременност чрез синтетични лекарства, лактация и доене чрез промишлени машини. Те приемат най-различни антибиотици и хормони, за да дават по-голямо количество мляко. За една крава е нормално да дава между 5-10 литра на ден, а повечето дават над 40 литра.

 

Заслужава ли си такова нехуманно отношение към кравите, само за да изпиеш чаша мляко рано сутрин?

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
emi.smile89
преди 9 години

Стига сте писали глупости! УЧЕНИТЕ са казали, че млякото е полезно. Как така изведнъж решихте, че е вредно. Айде стига глупости!

DarthLord
преди 9 години

Много субективна публикация...

Kitty Bloom
преди 9 години

Горчивата истина за водата: Забелязали ли сте, че всички смъртни случаи настъпват след дългогодишна консумация на вода?

FunkyPie
преди 9 години

мн тъжно

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия