Какво не знаем за свободните радикали

2014-08-20 16:30:00
Какво не знаем за свободните радикали
Снимка: freedigitalphotos.net

За свободните радикали много се говори, но малко се знае какво представляват. Това са едни малки молекули, които са различни по вид, голяма група и за съжаление трудно се изследват, защото са с твърде кратък живот. Но за този кратък живот могат да увредят много структури в организма. Те са продукт на метаболизма. като допълнително средата, в която живеем (вредните емисии, стресът и т.н.), също по определени механизми може да отключи производството на свободни радикали от самия организъм.

 

Всеки един от нас има стотици хиляди различни молекули, които можем да наречем свободни радикали, като в организма съществува баланс, който се бори точно с тях. Този баланс е на различни нива. Има молекули, ензими, различни метаболитни продукти, които предотвратяват образуването на свободните радикали.

 

 

Много се говори за това, че свободните радикали увреждат генетичния материал на клетката и оттам довеждат до появата на раковите клетки. Ако говорим за сърдечносъдовите заболявания, тези свободни радикали увреждат мембраните в целия организъм, включително и в съдовете. Оттам можем да ги свържем с появата на високо кръвно налягане, с по-лесното отлагане на плаки по съдовете, което може да доведе до инфаркт, а ако този съд е в мозъка - до инсулт.

 

Борбата със свободните радикали може да бъде свързана както с традиционната терапия, така и с допълнително внесени в организма блокиращи субстанции. Това внасяне става, от една страна, с диетата. Трябва поне пет пъти дневно да се консумират плодове и зеленчуци. Необходимо е и внасянето допълнително на витамини, като особено важни са витамините А и Е, които дори при тежки сърдечни заболявания имат доказан ефект.

 

Много изследвания доказват, че ресвератролът ускорява метаболизма, намалява натрупването на лошия холестерол и дори редуцира теглото. Добре е, че този антиоксидант вече може да бъде добавен към менюто и на здрави хора, защото понякога само добрата диета не е достатъчна за съжаление. Хората, които са активно работещи и не могат да си осигурят добър диетичен режим, е добре да приемат ресвератрол като хранителна добавка.

 

Днес на пазара дори се предлага ресвератрол на капсули, което значително улеснява приемът му. В момента по отношение на ресвератрола не е установена точна доза, но дори и при много високи дози има увеличаване на позитивните ефекти. Липсва информация за странични такива, нещо, което е голямо предимство. Така че, според нуждите. Ако го използваме само за профилактика, ще го добавим към ежедневната диета.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия