Как да определите какъв тип е косата ви

2014-08-18 18:01:00
Как да определите какъв тип е косата ви
Снимка: freedigitalphotos.net

От древността жените се стремят да имат красиви и здрави коси. Още тогава са имали някои примитивни козметични средства, които са използвали, за да направят гривите си красиви. За да имате и вие неотразима коса, която да блести от здраве и красота, трябва да полагате адекватни грижи за нея. За целта трябва да знаете какво да правите и какви продукти да използвате. Това се определя спрямо типа коса. Сега ще ви помогнем именно с определянето на типа коса, който притежавате.

 

Мазната коса има характерен матов блясък, скоро след измиването може да започне да се слепва и да изглежда замърсена и неподдържана. Мазната коса често се съчетава с мазен пърхот. Омазняването на косата зависи от мастните жлези. Това се определя генетично и трудно може да се регулира с външна намеса. До една степен може да се повлияе чрез начина на хранене, като отделяния секрет от кожата зависи от количеството приемани въглехидрати и мазнини.

 

Трябва да имате предвид, че в пубертета секрецията на жлезите се регулира и мазните кожа и коса могат да се излекуват след няколко години. След като излезете от пубертета, може да настъпи промяна и косата ви да стане нормална, дори суха.

 

 

Нормалната коса отразява добре светлината, на слънце цветът и се прелива. Ако тези качества се запазват няколко дена след измиване на главата, вашата коса се отнася към нормалния тип. Този тип коса се отличава също с еластичност, почти не се къса и се разресва лесно, независимо от това дали е суха или мокра.

 

Сухата коса почти не отразява светлината, вследствие на което изглежда безжизнена, без блясък. Лесно се накъсва и оплита, трудно се разресва, цъфти по краищата. Много често се съпътства от сух дребен пърхот. Често сухата коса може да бъде резултат от неправилна грижа, а не следствие от понижена активност на мастните жлези. Ако имате суха кожа, твърде вероятно е да имате и суха коса. За нея трябват специални грижи.

 

Ако след баня, кожата ви е суха и използвате лосион за тяло, трябва да правите същото и с косата си. Правете си специални хидратиращи маски и използвайте масла (арганово, бадемово, от жожоба, от макадамия). Дори след изсушаване на косата можете да слагате няколко капки масло за повече хидратация и блясък.

 

В групата на смесения тип коса често попадат дългите коси - мазни в корените и сухи по краищата вследствие на това, че не се омазняват достатъчно по цялата дължина. Краищата на този тип коса, без да получават достатъчно смазване, често се късат и цъфтят.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия