Какво трябва да знаете за ендометриозата

2014-08-13 19:00:00
Какво трябва да знаете за ендометриозата
Снимка: freedigitalphotos.net

Чували ли сте думата „ендометриоза“? А знаете ли какво означава? С това название се определя едно много често заболяване при жените от всякакви възрасти. Сега ще ви разкажем повече за ендометриозата, за да обръщате повече внимание на здравето си и да сте запознати с възможни заболявания.

 

Ендометриумът е лигавицата, която се намира в маточната кухина. Тя е богата на жлези. Оказва се, че полово зрелите жени могат да развиват такава лигавица и на други места, освен в матката. Примери за това са: в самия маточен мускул, в маточните тръби, яйчниците, червата, дори в пикочния мехур и пикочопроводите. Има много хипотези, които обясняват защо това се случва, но тези причини все още са неясни за лекарите. На първо място трябва да знаете, че това не е злокачествено заболяване.

 

Тези лигавици, образувани на странни места имат поведение като нормалната лигавица в маточната кухина. Те нарастват на дебелина през първата половина от менструалния цикъл, по време на менструация се превръщат в кървава смес. Това тяхно действие, както и някои други фактори водят до типичните симптоми на ендометриозата.

 

 

Кои са симптомите на ендометриозата? Понякога симптомите на ендометриозата могат да бъдат пренебрегвани, особено от по-младите момичета. Класическите симптоми могат да бъдат болки по време на менструация, неправилни маточни кръвотечения – кървене извън определените дни на менструация. Други симптоми са развиване на кисти в яйчниците, също така и безплодие, което се смята, че е следствие от ендометриозата. Други симптоми са хронична болка в долната част на гърба и таза, болка по време или след полов акт, чревна болка, болезнено уриниране по време на менструация, умора, диария, запек, подуване на корема и гадене в дните на менструация.

 

Все още не са ясни причините, които пораждат ендометриозата. Смята се, че тя може да се получи и в следствие на пренос на клетки по кръвен или лимфен път. Някои жени са по-предразположени към развитието на ендометриоза, спрямо други.

 

Диагностицирането на ендометриозата става след преглед и изследвания при гинеколог. Ако имате някои от изброените по-горе симптоми, не пропускайте да посетите гинеколога си. Ендометриозата сама по себе си не се смята за опасна за здравето, но може да доведе до безплодие и проблеми със зачатието в по-късен етап. Също така тя се свързва с образуването на кисти в яйчниците, които често биват премахвани оперативно, особено когато са в по-големи размери.

 

Разбира се, може да имате някои от изброените симптоми, а да не страдате от ендометриоза, но те могат да са признак за друг медицински проблем.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия