Ползите от даряването на кръв

2014-07-17 14:16:00
Ползите от даряването на кръв
Снимка: thinkstockphotos.com

Даряването на кръв е едно добро дело, което може да стори всеки здрав човек. То помага на нуждаещите се, като в същото време е полезно и за здравето на донора. Даряването на кръв намалява опасността от сърдечен удар и появата на рак, благодарение на понижаване на високите нива на желязото.

 

Как да разбереш дали желязото в организма ти е в границите на нормалното?

 

Това става изключително лесно. Трябва да посетиш личния си лекар и да си вземеш направление или частна лаборатория и да си направиш специален тест за желязо, наречен още „серумен феритин“.

 

При жените идеалното количество желязо е по-малко от 80mg/L, а при мъжете е под 90mg/L.

 

 

Ако резултатите ти са над 100mg/L може да се освободиш от излишното желязо, което не е полезно за здравето ти, като даряваш кръв от 1 до 3 пъти годишно.

 

Какви предимства има кръводаряването?

 

Гори калории – сигурно ще ти се стори странно, но е истина. Кръводаряването изгаря 650 калории за всеки 560 милилитра дарена кръв. След това тялото ти заменя целия обем кръв до 48 часа и всички червени кръвни телца до след 4 до 8 седмици.

 

Намалява риска от развитие на рак – хората, които даряват кръв два пъти годишно, са по-малко застрашени от рак в сравнение с тези, които не даряват. За да усетиш положителното влияние от даряването на кръв, трябва да го правиш редовно.

 

Тонизира имунната система – кръводаряването подмладява и тонизира имунната система.

 

Премахва излишното количество желязо – високите нива на желязо сгъстяват кръвта и тя става гъста и лепкава. Повишените нива на желязо ускоряват и окисляването на холестерола, което може да доведе до търкане на кръвта, преминавайки през кръвоносните съдове, което от своя страна може да доведе до проблеми със сърцето. Когато човек редовно дарява кръв, той регулира съдържанието на желязо в организма си.

 

Намалява риска от сърдечни проблеми – редица проучвания показват, че хората, които редовно даряват кръв, са с 88% по-малко застрашени от сърдечен удар в сравнение с тези, които не даряват.

 

Как се дарява кръв?

 

Отиваш в здравното заведение, което си си избрал и в първия кабинет даваш личната си карта и се проверява дали може да бъдеш кръводарител. За целта ще трябва да попълниш въпросник, свързан със здравословното ти състояние.

 

Болестите, при които не се разрешава кръводаряване са:

 

1. Вирусен хепатит

2. Сифилис и СПИН

3. Туберкулоза

4. Всички остри заразни болести

5. Контакт със заразно болни – за период, равен на инкубационния.

6. Токсоплазмоза – една година след клиничното възстановяване.

7. Лайшманиоза

8. Бруцелоза – две години след преболедуването.

9. Всички неясни фебрилни и субфебрилни състояния.

10. Имунизирани: с живи ваксини – 4 седмици след имунизацията; с убити и субединични ваксини и анатоксини – 3 дни след имунизацията; бяс – една година след имунизацията.

11. Тропически болести

12. Болести на сърдечно-съдовата система

13. Всички видове анемични състояния, костно-мозъчна недостатъчност, миело- и лимфопролиферативни заболявания, нарушения в коагулацията, полицитемия вера.

14. Изразени нарушения във функциите на жлезите с вътрешна секреция и обмяна на веществата.

15. Чернодробни заболявания

16. Болести на пикочната система

17. Обострена язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника.

18. Органични увреждания на ЦН С, епилепсия и психични заболявания, които правят лицето недееспособно.

19. Алергични заболявания

20. Отосклероза и Мениеров синдром.

21. Хроничен остеомиелит и деформации на костите. При остър остеомиелит – 5 години след пълното оздравяване.

22. Разпространено засягане на кожата от възпалителен или алергичен характер

23. Заболявания на очите

24. Остър ревматизъм

25. Хирургически интервенции: при по-големи операции – до 6 месеца след интервенцията; при по-малки операции (апендицит, херния, дермоидна киста и др.) – период от един месец след интервенцията; при екстирпация на зъб – период от 1 седмица след нея.

26. Бронхити

27. Всички видове новообразувания, освен ако няма категорични данни, че са несъмнено доброкачествени.

28. Автоимунни заболявания.

29. Период на бременност, лактация и менструация.

30. Приемане на медикаменти в последните 48 часа преди кръводаряването

31. Интоксикация с алкохол и наркотични вещества

32. Не се допускат до кръводаряване лица, на които през последните 6 месеца преди освидетелстването е преливана кръв, кръвни съставки или плазмени биопрепарати.

33. Кръводаряване не се извършва и в случаи, непредвидени по-горе, когато по преценка на лекаря или освидетелстващото лице кръводаряването представлява опасност за здравето на дарителя или приемателя.

 

Ако нямаш нито една от по-горе изброените болести, значи преминаваш нататък. Следва преглед от лекар, който ще ти измери кръвното налягане и ще прослуша сърцето ти.

 

В следващия кабинет ще ти вземат няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125г/л за жените и под 135г/л за мъжете, кръводаряването НЕ се разрешава!

 

Ако всичко е наред, отиваш в чакалнята и чакаш да ти дойде редът.

 

След като те извикат, ще те настанят на легло и ще дезинфекцират ръката около мястото, където ще сложат системата и след това ще те включат към нея. Повечето хора не усещат нищо по време на процедурата, но някои описват лек дискомфорт. Цялото кръводаряване трае около 10 минути, като количеството дарена кръв е между 405 и 450 мл.

 

 

Ако по време на кръводаряването се почувстваш зле, процесът се прекратява. Дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но въпреки това не се изхвърля. Тя се използва за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект.

 

Когато процедурата свърши, ще ти сложат превръзка, която не трябва да махан поне час. Мястото не бива да се мокри в рамките на 24 часа.

 

След това ще ти дадат торбичка с лакомства, пакетчета кафе и енергийна напитка и бележка, която удостоверява, че сте дали кръв и която ви дава право на 2 дни допълнителен и платен годишен отпуск.

 

Връщат ти личната карта и си готов! Не се притеснявай, че ще ти отнеме много време, цялата процедура трае 20-30 минутки.

 

За колко време се възстановява кръвта?

 

Количеството кръв се възстановява за около 24 часа, а качеството на кръвта за 3-4 седмици.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия