Храни, подходящи за тийнейджъри

2014-07-03 13:30:00
Храни, подходящи за тийнейджъри
Снимка: Dreamstime

Голяма част от тийнейджърите се хранят доста нездравословно. Подрастващите имат нужда от хубава храна и балансиран хранителен режим, за да растат здрави. Само, че колко от вас не наблягат основно на консумацията на чипсове, снаксове, пуканки, бургери, дюнери и т.н. за сметка на готвените ястия, плодовете и зеленчуците? Хубаво е човек да си угажда и да хапва и някакви изкушения, но по-голямата част от храната трябва да е здравословна, за да не си създавате излишни здравословни проблеми, най-често става въпрос за затлъстяване, което води до редица заболявания след години.

 

За тийнейджър се определя момче/момиче от 13 до 19-годишна възраст. В днешно време обаче се наблюдава акселерация у подрастващите и голяма част от тях имат ускорено полово съзряване и физическо развитие.

 

 

Акселерацията и бушуващите хормони са едни от основните причини, поради които тийнейджърите трябва да се хранят здравословно и разнообразно. Подрастващите имат нужда от витамин В, витамин С, витамин Е, фолиева киселина, калций, желязо, магнезий и др. важни витамини и минерали, свързани с тяхното развитие. Затова те трябва да консумират разнообразни храни като крехко пилешко месо, риба, млечни продукти, риба, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Избягвайте колбасите и тлъстите места, защото те са пълни с мазнини, които организмът трудно обработва.

 

Колкото по-рано си създадете здравословни хранителни навици, толкова по-лесно ще ви е да ги спазвате.


 

За да бъдете здрави и да нямате излишни проблеми със здравето, освен, че трябва да се храните правилно, трябва и редовно да спортувате. Физическата активност оказва положителен ефект у тийнейджърите. Изберете си спорт, който ви е интересен, и започнете да спортувате редовно.

 

Един от начините да се храните здравословно независимо къде се намирате са кутиите за храна на LunchBox.bg - те дават свобода да ядете където поискате без да се притеснявате как ще пренесете домашно сготвената здравословна храна. Ако си мислите, че това са просто кутии - грешите, защото те не отделят миризма, изработени са от вещества, които са изцяло здравословни и не изпускат вредни молекули в храната ви и също така можете да ги изпускате и ритате и пак няма да ги счупите.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия