Какво трябва да знаете за добрата хидратация? [част първа]

2014-07-13 11:01:00
Какво трябва да знаете за добрата хидратация? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

От изключителна важност е през лятото да отделите внимание на поддържането на влагата на кожата си, за да дочакате настъпването на есента с равномерен тен, без петна й увреждания, които се срещат особено често напоследък.

 

Почти всеки ден по телевизията или по страниците на списанията се сблъскваме с различни съвети на тема опазване на здравето. В почти всички тях става въпрос за това, колко е необходим приемът на витамини в организма и какви са последиците за здравето от дехидратацията. И всичко това не е никак чудно, като се има предвид фактът, че 60 процента от организма ни представлява вода и че тя основно пренася всички хранителни вещества през организма, както и че чрез водата се елиминират токсините, които се образуват при различни биохимични процеси. Затова на организма му е необходимо да получава колкото е възможно по-големи количества вода, особено в предстоящия летен сезон (най-малко по осем чаши вода дневно).

 

 

Огледало на здравето. Както лицето е отражение на здравословното състояние на организма ни, така и проблемите с дехидратацията могат да проличат най-ясно по кожата на лицето, която губи от блясъка и еластичността си, става груба и изглежда уморена. С течение на годините количеството вода в клетките ни намалява, те стават по-малко еластични, събират се и по-трудно се връщат в нормалното си състояние.

 

Затова е необходимо да се приемат достатъчни количества вода, за да се изхвърлят токсините и да се подхрани кожата в достатъчна степен, за да изглежда свежа и отпочинала. Сухата кожа на лицето, както и на тялото се среща изключително често и търпи най-силни промени през зимата и лятото.

 

Медицински проблем. Основната причина да тези промени е недостатъчната хидратация на кожата. Сухата кожа не е само кзметичен но и медицински проблем, тъй като такава кожа е податлива на проникването на микроорганизми и гъбични инфекции и не представлява защитна бариера, което трябва да е основната ѝ функция. Когато приемаме достатъчни количество мода, следващата стъпка е изборът на адекватна храна и накрая използването на съответните средства да хидратиране. Само по този начин е възможно да се съхрани здравият вид на кожата.

 

Храната която засилва хидратацията. Когато става въпрос да избор на храна, съществуват продукти, които повишават и намаляват хидратацията и по този начин оказват влияние върху нивото на водата в организма. Храната, която се препоръчва за повишаването на хидратацията включва продукти, богати на омега-3 мастни киселини и витамин Е, който притежава антиоксидантни и хидратиращи свойства (различни семена, бадеми, орехи, съомга, риба тон); спанак и зелени листни зеленчуци, които са богати на витамин А, доказано повишават силата и еластичността на кожата, червените плодове, които са богати на витамин С, антиоксиданти и сокове, които предпазват кожата от увреждания.

 

Приемът на витамини (А, В комплекс, С и Е), които повишават влажността на кожата, може да бъде и под формата на различни добавки, но следва да се внимава, за да не се превиши препоръчаната доза.

 

Втората част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия