Водата може да бъде и вредна

2014-07-06 12:00:00
Водата може да бъде и вредна
Снимка: freedigitalphotos.net

Всичко в света има двойнствен характер. Змийската отрова може да е бъде пагубна за човешкия живот, но в малки дози може да послужи и като противоотрова. Пушачите са застрашени от рак на белите дробове, в следствие на системното тютюнопушене, но една цигара на ден след хранене е научно доказана като полезна за храносмилането. Има още куп други примери за вредните и полезни, в същото време, въздействия на опасните за човешкото здраве и живот вещества.

 

Как стои въпросът с водата обаче? Всички знаят, че тя е изворът на живот. Телата ни са изградени от над 60 процента вода и без нея човек може да умре само след броени дни. Факт е обаче, че водата има три агрегатни състояния и всяко едно от тях се влияе от температурата и влияе по различен начин на човека.

 

 

Сега ще разгледаме защо студената вода може да бъде вредна. След хранене, чаша студена вода води до същия ефект, както след изсипването на студена вода във вряща мазнина. Студената вода втвърдява мазнините от храната в стомаха, които сте консумирали по време на хранене и така се създава солидна маса от мазнини които трудно се стопяват. Когато се сблъскат със стомашната киселина мазнината се разбива и тази смес се абсорбира в червата преди твърдата храна.

 

Специалисти изследват този факт, провеждат експерименти и установяват, че ако по време на ядене се консумират студени напитки (студена вода или газирана напитка с лед, например), то времето на престой на храната в стомаха намалява от 4 - 5 часа до 20 минути, т.е. при приема на студена вода количеството, което сме изяли, буквално се избутва от стомаха.

 

На първо място, това е пряк път към затлъстяването, защото човек не може да се засити и чувството на глад настъпва много бързо, след като сте се нахранили. Вторият момент е, че това дава старт на гнилостните процеси в червата, защото нормалното храносмилане всъщност не протекло.

 

Изпиването на студена напитка след хранене пречи на пълноценното преработване на белтъчините, съдържащи се продуктите, които сме приели. Тези белтъчини няма да се разградят на аминокиселини.

 

Храната бързо напуска стомаха, а всички протеинови елементи ще изгният в червата (необработеният белтък започва да гние сравнително бързо при температура 36,6 градуса). Така вие не само ще похарчите пари за продукта, а и вместо полза, ще си навредите, навличайки си чревни възпаления (колити, ентерити) и други.

 

Изводът е прост и ясен - не пийте студени напитки преди и след хранене. Температурата им трябва да бъде не по-ниска от стайна. Същото се отнася и за сладоледа - консумиран след ядене ще даде същия ефект.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
watermelonkisses
преди 9 години

трудно се вярва на статия с правописна грешка още в първото изречение;


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия