Защо кайсиите и кайсиевото масло са полезни?

2014-07-06 10:58:00
Защо кайсиите и кайсиевото масло са полезни?
Снимка: freedigitalphotos.net

Кайсията определено принадлежи към най-вкусните плодове, които по удивителен начин съхраняват в себе си животворната слънчева енергия и предоставят огромен брой ценни за човешкия организъм нутриенти. Нежната месеста част съдържа около 11% (в отделни случаи до 13%) въглехидрати, протеини (0,9%), липиди (0,1%), растителни фибри, органични киселини, както и невероятен набор от антиоксиданти, витамини и минерали.

 

Най-вероятно кайсиевото дърво произхожда от Централна Азия - от района на планинския масив Тян Шан на територията на Китай. Съществуват свидетелства, че китайците са вкусвали и ползвали лечебните свойства на кайсията преди повече от 5000 години.

 

Измежду въглехидратите преобладава захарозата (около 60%), а останалата част се разпределя между глюкозата, фруктозата, сорбитола, инулина, декстрините и нишестето. По съдържание на органични киселини (1,4 г/100 г) кайсията заема място между помелото и портокалите. Нежната, почти кремообразна консистенция на зрелите кайсиеви плодове в значителна степен се обуславя от съдържащите се в тях (около 2,1%) фибри, половината от които съставляват пектинови вещества, а останалата част - целулоза и хемицелулоза.

 

 

В кайсията се съдържат и други вещества с изявено антиоксидантно действие - т.нар. флавоноиди, сред които преобладават кверцетинът и изокверцетинът. Кверцетинът е жълт пигмент, който също способства за характерния цвят на кайсията. Освен с мощен антиоксидантен ефект той се отличава и с противовъзпалително и антиалергично действие, защитавайки както дихателната, така и храносмилателната система.

 

Неслучайно кайсията се препоръчва при респираторни проблеми и заболявания на стомашно-чревния тракт. Кайсията е истинска съкровищница на редица минерални вещества, които имат изключително благоприятен ефект върху жизнения тонус на човешкия организъм - калий, калций, магнезий, желязо, мед, цинк, кобалт, манган, сребро, бор, флуор, йод, фосфор, селен и др.

 

Качественото кайсиево масло се получава по метода на студеното пресоване и в него преминават още редица ценни нутриенти - фосфолипиди, витамини, минерали, ензими и пр.

 

Съдържа витамин F и действа овлажняващо и регенериращо  на кожата. Подходящо е за суха кожа, защото има силно хидратиращо действие. Смята се, че кайсиевото масло може да подобри състоянието на кожата и ако се употребява редовно, да намали риска от появата на бръчки. Може да се използва като масажно масло, попива лесно и е изключително приятно.

 

Може да се използва за директен масаж на кожата, за почистване на лицето, за влагане в козметични маски, за употреба при и след слънчеви бани - има естествен слънцезащитен фактор. Подхранва и овлажнява кожата, ускорява клетъчната обмяна и спомага за образуването на кожен колаген. Маслото от кайсиеви ядки е и силен стимулатор на косъма, подхранва еластичността и външния вид на косата. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия