Защо продължаваш да се тъпчеш с нездравословни и висококалорични храни?

2014-06-18 11:15:00
Защо продължаваш да се тъпчеш с нездравословни и висококалорични храни?
Снимка: thinkstockphotos.com

Колко пъти ти се е случвало през пролетта да си казваш, че ще минеш на диета, за да си във форма за лятото, но така и да не го правиш? Когато човек има желание, намира начин, ако няма – намира причина. Дебеланковците винаги могат да си намерят десетки оправдания да си останат дебели и да продължат да се тъпчат с любимите си нездравословни и висококалорични храни. Ако искаш да влезеш във форма и да не се притесняваш, когато се съблечеш по бански, престани да си намираш извинения. А кои са най-използваните оправдания и как може да се справиш с тях, прочети по-надолу:

 

 

Не мога да живея без любимите си храни – едно е да се храниш здравословно, съвсем друго е напълно да се откажеш от изкушенията. Това, че си на нов хранителен режим и си променил хранителните си навици, не означава, че през горещите летни месеци трябва да се откажеш от сладоледа или да не си хапнеш един ред шоколад, когато ти се дояде нещо сладко. Най-добре е да превърнеш любимите си храни в награда. Всеки път, когато се качиш на кантара и си доволен от теглото си или се премериш с метър и установиш, че си намалил обиколките си, може да хапнеш нещо, което обичаш. Така ще имаш стимул да продължиш с диетата, защото знаеш, че когато постигнеш добри резултати, ще има вкусна награда.

 

Не обичам диетите – като се замислиш, няма човек, който да ги обича. Има обаче разлика между сурова диета и здравословен хранителен режим. Ние ти препоръчваме да избереш второто. При него ще се храниш разнообразно и редовно и няма да си изнервен, защото си гладен, нито пък ще се разболееш, защото не си доставяш нужните витамини и минерали.

 

Диетите не помагат – всъщност те дават така желаните резултати, стига да ги спазваш правилно и да ги съчетаеш с физическо натоварване, за да избегнеш появата на стрии и отпускане на кожата. Йо-йо ефектът се появява при хората, които се връщат към вредните си навици, веднага след като са се разделили след излишните килограми. Нормално е отново да напълнееш, при положение, че се храниш като преди с нездравословни и висококалорични храни. Също така е нормално да напълнееш още повече, понеже организмът ти е стресиран от хранителния режим, който си спазвал, не знае дали скоро няма пак да гладуваш и си складира мазнини в случай на липса на достатъчно храна. Затова след диетата изключително важно е захранването. Хората, които го пренебрегват, винаги се оплакват от йо-йо ефект.

 

 

Здравословното хранене е скъпо удоволствие – всъщност не ти излиза по-евтино да се храниш по заведения и да си купуваш бургери, дюнери и т.н. Ако си пазаруваш и си готвиш вкъщи, няма как здравословните храни да натежат на бюджета ти.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия