Митове за пиенето на вода [част втора]

2014-06-30 19:30:00
Митове за пиенето на вода [част втора]
Снимка: freeimages.com

Ето, че вече сме в началото на любимия за мнозина сезон — лятото. На финалната права сме със задълженията си и съвсем скоро ще имаме възможността да се отдадем на заслужена почивка под парещите лъчи на слънцето. Не бива обаче да забравяме за нашето здраве, което през летния сезон е подложено на доста изпитания. От най-съществено значение обаче си остава хидратацията, затова сме ви подготвили остатъка от митовете свързани с пиенето на вода. Ето ги и тях:

 

 

Само водата е подходяща, другите напитки не стават

 

Мнозина от нас смятат, че водата е единствената напитка, чрез която можем да се хидратираме и тотално отричат всички останали. Да, напитките съдържащи, кофеин определено ни карат да ходим до тоалетната, но това далеч не е основание да смятате, че приема им всъщност ще ви доведе загуба на течности. Те също са подходящи за хидратиране, тъй като изследванията показват, че всъщност те те подтикват да ходиш до тоалетната малко повече от обикновеното и може да се причислят към приема на течности. „Трябва да изпиеш между 8 и 10 чаши кафе на ден, за да изгубиш вода“, казва спортният диетолог Рон Моан. „В умерени количества приемът на течности ще компенсира честите пътувания до тоалетната.“

 

Има точно определено количество вода, което трябва да изпие всеки човек

 

Това е може би един от популярните митове, в които вярват хиляди и правят всичко възможно, за да си набавят предписаното точно количество вода, което трябва да приемат всеки ден. Всеки един организъм е различен, от което следва, че той се нуждае от различно количество вода. Количеството вода, което трябва да изпиете, зависи от степента ти на активност, от метаболизма ти, от годините и дори от пола. "За да установите дали трябва да приемате повече вода, обърнете внимание на цвета на урината си. Ако е светложълта всичко е нормално, но ако е по-тъмна — определено трябва да приемаш повече течности." — съветват специалисти.

 

Пиенето на огромни количества вода ще се справи със сухата и отпусната кожа

 

Според не малко изследвания, недостатъчното пиене на вода може да, до изсъхване на кожата и загуба на нейната еластичност. Това провокира не малко хора да започнат буквално да се наливат с вода, за да се предпазят от този проблем. Подробност, която малцина от тях знаят, е, че загубата на еластично и изсъхването се получават само когато наистина сме дехидратирани. За да установите дали това е така може да се възползвате от следния трик, който лекари споделят: "Ощипете част от кожата на китката си, задръжте няколко секунди и тогава пуснете. Кожата ви трябва веднага да се върне на мястото си. Ако хлътне по-бавно, това е знак за дехидратация. "

 

Първата част може да намерите тук.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия