Опасна ли е цветната бременност?

2014-05-29 15:12:00
Опасна ли е цветната бременност?
Снимка: thinkstockphotos.com

Изразът „цветна бременност“ всъщност не е медицински термин. Използва се, когато една жена е бременна, но въпреки това всеки месец има кървене, макар и значително по-слабо. Цветната бременност представлява нормално бременност, по време на която има известно количество кръвотечение, което прилича на менструално, но е по-слабо и по-светло на цвят. Появява се в дните, когато се очаква самата менструация, затова някои жени разбират, че са бременни, едва когато коремът им стане по-едър.

 

Какви са симптомите?

 

 

Симптомите доста приличат на тези, които има жената по време на нормалното бременност - сутрешно гадене, подуване и болки в гърдите, често уриниране и промяна в настроението.

 

Защо и кога една жена има цветна бременност?

 

Цветната бременност е свързана с хормоналните промени по време на бременността. Голяма част от хормоните се съсредоточават върху развитието на плода. Менструацията се прекъсва, защото матката има за задача да осигурява достатъчно храна за изхранването на бебето, но понякога тя не е напълно изчистена от маточна лигавица. Също така тя пречи на образуването на плацентата и поради тази причина се появява кървене.

 

Колко време продължава цветната бременност?

 

Няма определен срок – може да се появи 2-3 пъти, но може и да продължи до края на бременността. Има случаи, при които цветната бременност е признак на извънматочна бременност или друг сериозен гинекологичен проблем. Не се притеснявайте, тя не се среща често и не е опасна нито за плода, нито за бъдещата майка.

 

Неприятното при цветната бременност е, че жената разбира късно, че е бременна и не може да се подложи на аборт, ако не иска да ражда. Затова, ако водите редовен сексуален живот, наблюдавайте внимателно менструацията си. Ако ви се стори различна – по-слаба и по-светла, вземете си тест за бременност или отидете на гинеколог.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия