Какво трябва да знаете за човешкия папилома вирус (HPV)?

2014-05-25 13:00:00
Какво трябва да знаете за човешкия папилома вирус (HPV)?
Снимка: freedigitalphotos.net

Човешкият папиломен вирус (НРV) е доста често срещан при мъжете и жените. Той се предава по полов път при генитален или анален сексуален контакт. По-голяма част от сексуално активните хора се заразяват с HPV през някой момент от техния живот, въпреки че повечето от тях никога няма да разберат това, тъй като вирусът в повечето случаи не предизвиква никакви симптоми. Най-често инфекцията настъпва при първите 3-4 полови контакта. Шансът да се заразите с HPV се повишава, ако имате повече от един сексуален партньор. Въпреки това може да се заразите с вируса и от един партньор.

 

Съществуват около 40 типа HPV. В повечето случаи HPV инфекцията е преходна и изчезва, без да причини здравни проблеми. Смята се, че имунната система побеждава по естествен начин HPV инфекцията. Но понякога не преминава спонтанно. Някои типове HPV инфекция могат да причинят генитални кондиломи (брадавици). Други типове HPV (наречени високорискови) предизвикват клетъчни промени в маточната шийка, което на по-късен етап може да доведе до рак (цервикален карцином).

 

Как може да се предотврати ракът на маточната шийка? Има две изследвания, които могат да ви предпазят от цервикален рак: Pap-тест и HPV тест. За да си направите тези изследвания, лекарят трябва да вземе проба от маточната шийка по време на вашия гинекологичен преглед.

 

 

Какво е Pap-тест? Pap-тестът следи за наличието на абнормални клетки, възникнали в маточната шийка след инфекция с HPV. Пробата от цервикални клетки се изпраща в лаборатория, където се изследва под микроскоп за признаци на клетъчни изменения.

 

Какво е HPV тест? HPV тестът установява наличието на вируса, който предизвиква цервикален рак. Пробата се изпраща в лаборатория, където посредством съвременни молекулярни технологии се доказва присъствието или липсата на високорискови типове HPV. HPV тестът в комбинация с цитонамазката дава информация на лекаря ви за риска от развитие на рак и необходимостта от допълнителни изследвания.

 

За да сте сигурни, че сте здрави, не пропускайте редовните посещения при гинеколог. Ако вече водите полов живот, най-добре посещавайте гинеколога си веднъж годишно, дори да нямате никакви оплаквания. Ако забележите наличието на странни пъпки в интимната област, това може би са кондиломи, причинени от ЧПВ. Незабавно посетете гинеколога си и уведомете сексуалния си партньор, че имате проблем.

 

Ако разберете, че сте заразени (ако изследванията го докажат) уведомете партньора си незабавно, както и предишните ви сексуални партньори. Сегашният, вероятно също е заразен, а това означава, че му трябва лечение, за не си предавате вируса отново. А това не значи, че той ви е заразил. ЧПВ може да стои дори години наред в тялото на жената без да дава никакви симптоми за съществуването си. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия