Няколко мита за гениталния херпес

2014-05-16 15:09:00
Няколко мита за гениталния херпес
Снимка: thinkstockphotos.com

Гениталният херпес е вирусна инфекция, която засяга кожата и лигавицата на гениталиите. Причинява се основно от Herpes simplex virus тип 2 и по-рядко от тип 1. Гениталният херпес е сексуалнотрасмисивно заболяване.

 

Вижте няколко широкоразпространени мита за гениталния херпес:

 

Гениталният херпес не вирее по други части на човешкото тяло - това не е вярно, затова трябва да бъдете изключително внимателни. Винаги мийте ръцете си, след като докоснете гениталиите си, защото има възможност инфекцията да се пренесе. Най-опасно е да достигне очите, защото това може да ви създаде сериозни здравословни проблеми.

 

Херпесът пречи за раждането на здраво дете – стига заболяването да не е в остра форма, може спокойно да родите детето си по естествен път. Ако обаче имате обрив, трябва да родите с цезарово сечение, за да не се пренесе заразата на бебето.

 

 

Не може да се заразите от седалката в тоалетната – доскоро повечето специалисти твърдяха, че херпесният вирус умира бързо, когато попадне във въздушна среда. Истината обаче е друга! Направен наскоро експеримент показа, че вирусът може да живее няколко часа върху тоалетната чиния. Това стана ясно, след като заразен мъж с активна форма на херпес седна на тоалетната и бе взета проба от мястото четири часа по-късно. Резултатите показали, че вирусът все още е жив.

 

Гениталният херпес води до безплодие – до безплодие може да доведат други заболявания, като гонорея или хламидиоза, но не и херпесът. Затова е хубаво хората, които водят активен сексуален живот, да се изследват редовно, защото ранното лечение е изключително важно.

 

Заразените не бива да правят секс – човек може да води активен сексуален живот, стига да избягва контакт при наличие на обриви. Не забравяйте обаче, че вирусът може да се пренесе и при липса на обрив, затова винаги използвайте презервативи по време на секс.

 

Не се знае кога вирусът ще се прояви – при всеки човек е различно. Някои чувстват изтръпване, парене или болка в областта на гениталиите няколко дни преди обострянето, докато при други се появяват симптоми подобни на грип и настинка.    

 

Обривите на устата нямат общо с тези по гениталиите – те са близки и е напълно възможно да се пренесат върху гениталиите чрез ръцете или по време на френска любов.

 

За съжаление гениталният херпес се среща доста често. Статистиката показва, че всеки пети до десети възрастен човек е боледувал поне веднъж от тази инфекция. Тя се лекува много трудно, трудно се предотвратяват повторните епизоди и често води до физически дискомфорт и психична раздразнителност.

 

Гениталният херпес се лекува с помощта на медикаменти под формата на таблетки и кремове за локално приложение, което се нанасят 4-5 пъти на ден. Лечението има ефект, когато започне още с появата на първите симптоми.

 

Имайте предвид, че веднъж заразили ли сте се с херпес, заболяването ще се проявява през различни периоди от време през целия ви живот. Лекарствата ще ви помогнат да облекчите състоянието си в момента на рецидива, но няма да ви излекуват напълно.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия