Дъвките — полезни или вредни

2014-05-23 14:02:00
Дъвките — полезни или вредни
Снимка: thinkstockphotos.com

Мнозина от нас не могат да си представят деня си, без да дъвчат дъвка. Това изобретение, освен, че ни доставя удоволствие, сладък вкус, но и според реклами освежава дъха ни и почиства зъбите. Така ли е всъщност или всичко това е предимно маркетингов трик, чрез които компаниите се опитват да скрият вредното влияние на дъвките?

 

 

Търсейки информация по въпроса достигнахме до доста противоречиви мнения, всяко от които имаше своята логика и аргументи, затова стигнахме до извода, че най-правилното решение е да представим обективно информацията и да оставим всеки един от вас да прецени до колко са полезни или вредни дъвките.

 

Вреди

 

Започваме с отрицателното влияние, което може да ви окаже дъвченето на дъвка. Според специалисти, тя може да бъде вредна за здравето си поради състава си, тъй като в него място намират оцветители и химични съединения, които трудно се изхвърлят от организма.

 

Освен това те могат да бъдат причината да покачвате тегло, тъй като дъвките, съдържащи захар или изкуствени подсладители като аспартам, могат да доведат до допълнително увеличаване на теглото, поради излишните калории, които поемаме с тях.

 

Друго негативно влияние, което оказват така любимите ни дъвки е натоварването на челюстта и темпоро-мандибуларните стави, което се получава при редовното дъвчене. Това може да доведе до болезнени състояния и здравословни проблеми.

 

Според някои специалисти прекаленото слюноотделяне при дъвчене на дъвка не дава възможност на стомашно-чревния тракт да си отпочине. Преглъщането на слюнката постоянно стимулира дейността му и отделянето на ферменти без това да се налага.

 

Ползи

 

Това обаче може да бъде избегнато и целия ефект да бъде полезен за нас, ако дъвченето на дъвка е в умерени количества, тъй като слюнката, която се отделя при дъвченето, е богата на ензими и може да подпомогне работата на стомаха и храносмилането.

 

Към ползите от дъвчене да дъвка можем да прибавим и хипотезата, че този процес повишава концентрацията ни и ни помага да бъдем по-продуктивни, когато вършим работа, свързана с мисловна дейност. Освен това, тя е едно от бързите решения временно да се справим с лошия дъх, както и да се спасим от прилошаване докато пътуваме.

 

Дъвките могат да бъдат изключително полезни и за диабетици, тъй като част от тях спомагат инсулинът да се усвоява, благодарение на ензимите в слюнката. Пък и да не забравяме, че много често дъвките ни спасяват от друга алтернатива, вредните бонбони, така, че и те имат своите предимства. Какво ще изберете, зависи от вас самите.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
DarthLord
преди 9 години

Няма сведения за умрели от дъвка, така че, не ми пука. :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия