Вреден ли е солариумът?

2014-05-22 12:00:00
Вреден ли е солариумът?
Снимка: freedigitalphotos.net

Има много момичета, които са вманиачени на тема тен. Искат да имат по-тъмна кожа, защото намират това за секси и привлекателно. Всички сме чували за вредите, които слънцето на нася на кожата ни като изгаряне, рак и преждевременно състаряване. Тези вреди не бива да бъдат подценявани, защото всеки един от трима европейци се разболява от рак на кожата. Важно е да се предпазваме, за да бъдем здрави. Сега ще поговорим повече за вредите от солариума.

 

Момичетата често прибягват до него, защото е лесен и евтин начин за добиване на тен. От няколко години насам има солариуми навсякъде и са лесно достъпни, заради ниските цени. Проблемът е, че много момичета злоупотребяват с тена, като си мислят, че излагането на слънце е вредно, но не и солариума.

 

Какво представлява солариума? Солариумът се състои от флуоресцентни тръби, които излъчват ултравиолетови лъчи като слънчевите. Кожата потъмнява, защото това е нейната защитна реакция срещи тези лъчения. Разликата е, че слънцето доставя на организма витамин D, който е много важен за тялото, дори помага срещу екзема и псориазис.

 

Прекаленото излагане на слънце не е полезно, особено в обедните часове през лятото. Тогава слънцето е най-силно. Слънчевите лъчи се състоят от UVA (95%) и UVB (5%) лъчи, като последните са тези, които причиняват изгарянето на кожата. Солариумите излъчват по-силни UVB лъчи. 

 

 

Как да намалим вредата от солариума? Факт е, че не се препоръчва лица под 18 години да посещават солариум. Обмисля се даже да се забрани достъпа на непълнолетни. Трябва да знаете, че солариумите са много вредни за хората с много бяла кожа, хората с лунички и червена коса, както и такива, които имат много бенки. Хора с кожни проблеми също не бива да посещават солариум, както и хора, които имат роднини, страдащи от рак на кожата. Освен това ви съветваме да не ходите на солариум повече от два пъти седмично, най-много 30 седмици в годината.

 

Какво знаете за тенорексията? Това е термин, който назовава пристрастяването към слънчевия загар. Тя е най-популярна сред жените на възраст от 16 до 40 години. Някои от известните жени, които страдат от тенорексия са Линдзи Лоън, Дженифър Лопес, Кристина Агилера и Виктория Бекъм.

 

Тенорексията наистина е зависимост, като наподобява пристрастеността към алкохола, цигарите и наркотиците. Проблемът е, че тази мания не е безвредна. Тя води до петна по кожата, изгаряне и рак.

 

Когато отивате на солариум, забравете гримовете, парфюмът и всякаква друга козметика, освен слънцезащитния продукт. Гримовете могат да причинят пигментни петна или алергични реакции. Ако сте се подлагали на лазерна епилация, най-добре е един месец след процедурите да не посещавате солариум. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия