Телефоните и четенето са вредни в тоалетната

2014-05-15 10:00:00
Телефоните и четенето са вредни в тоалетната
Снимка: telepresenceoptions.com

Факт е, че в повечето тоалетни, освен обичайните аксесоари и необходими приспособления може да намерите и по някое списание или вестник, чрез които хората разнообразяват интимното си занимание. Все по-често вестниците и списанията биват замествани от таблети и смартфони, които се грижат да не скучаем.

 

 

От психологическа гледана точка всичко това е перфектно, тъй като докато четем или играем на телефона си ние се отпускаме напълно и чувстваме комфорт, от друга стана обаче гастроентеролозите са на друго мнение. Според тях всички тези странични занимания влияят негативно на здравето ни.

 

Професор Александър Херолд от Манхайм заявява: "Човек трябва да отиде до тоалетната, когато наистина има нужда. Тогава нормално нещата приключват за 3 до 5 минути. Последните проучвания обаче показват, че все по-малко хора разиграват този сценарии, което е наистина притеснително."

 

Специалистът обяснява, че когато сядаме върху тоалетната чиния, задните части провисват. Създалият се натиск, както и евентуалното подсъзнателно притискане може да напълни хемороидите с кръв. Много хора не знаят, че всеки човек има хемороидална тъкан. Тя отговаря за финото затваряне на ануса, например за контрол върху изпускането на газове.

 

Оплакванията от хемороиди се появяват, когато хемороидите се възпалят и уголемят. Когато задните части висят във въздуха твърде дълго, това може да провокира смъкване дори на тазовото дъно или на пикочния мехур. Не и при 25-годишните, които спортуват, но ако в продължение на 20 г. следваме навика си да се застояваме в тоалетната с четиво, може да забележим нещо, казва гастроентерологът. Продължителното седене на чинията е рисков фактор, който можем лесно да коригираме. Другите неща, които влияят, са възрастта, наднорменото тегло и минали раждания.

 

Всичко това е доказано и чрез експеримент, в хода, на който доброволците трябвало в продължение на месеци да четат книга в тоалетната. Средно те прекарвали в четене там около половин час на ден. След 8 месеца при 56 от 124-е доброволци били диагностицирани хемороиди. Учените веднага преустановили експеримента, за да не навредят на останалите участници.

 

Надяваме се всичко това да ви накара да се замислите дали ще вземете телефона си следващи път, когато се отправите към тоалетната. Време за игри и четене имате предостатъчно, така, че не рискувайте със здравето си!

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия