Как да се справите с лошия дъх?

2014-05-13 17:08:00
Как да се справите с лошия дъх?
Снимка: thinkstockphotos.com

Хората, които имат лош дъх, знаят колко неприятен и досаден проблем е това. Голяма част от тях дори страдат от ниско самочувствие, защото не се чувстват комфортно. Често се опитват да решат проблема си с постоянно дъвчете на дъвки, но това е временно решение, което не помага особено.

 

Защо сутрин дъхът ви е най-отблъскващ?

 

Когато човек спи, организмът му произвежда по-малко количество слюнка и по този начин бактериите се развиват по-лесно. През деня тя отмива храната, която сте консумирали, но вечерта поради малките си количества, слюнката няма възможност да изпълни тази своя функция. По този начин изядената храна се разгражда в устата и това води до неприятния сутрешен дъх.

 

 

Какво не бива да ядете и пиете?

 

Като начало избягвайте храните, които причиняват лош дъх и се старайте да не седите дълго време гладни. Често източникът на лошия дъх е именно стомахът. Старайте се да не консумирате храни като праз, чесън и лук, които имат силна и доста отблъскваща миризма. Също така не яжте сладки храни и рибни продукти, защото и те водят до лош дъх. Избягвайте кафето и гладуването, ако не искате да отблъсквате околните с неприятната миризма, идваща от устата ви.

 

 

Болни ли сте?

 

Напълно възможно е да имате лош дъх, защото страдате от някакво заболяване. Хората, които имат диабет, бронхит, пародонтоза, хроничен гастрит или цироза, често се оплакват от неприятната миризма и вкус в устата. Болните хора също може да страдат от лош дъх, защото носния секрет попада в стомаха и забавя процеса на храносмилане, човек се храни по-малко, защото няма апетит и храната застоява в стомаха. Кариесите могат пък да доведат до задържане на храна, която при разлагане в устата води до неприятна миризма. Преди цикъл доста жени също се оплакват от наличието на лош дъх.

 

Виновни ли са цигарите?

 

Тютюнопушенето води до намаляване на слюноотделянето, което пък води до задържане на хранителни остатъци в устната кухина. При пушачите се забелязва отлагане на никотин и катран по зъбите, езика и другите тъкани в устата. Поради тази причина повечето от тях имат неприятен дъх.

 

 

Как да разберете, че устата ви мирише?

 

Със сигурност е добре да установите, че имате лош дъх преди околните да са го забелязали. Но как да стане това?

Оближете китката си и си помиришете ръката. Ако това не ви се струва надеждно, прокарайте неароматизиран конец за зъби между най-вътрешните зъби и проверете дали има миризма. Може да изтъркате внимателно езика с клечка за зъби и да видите дали мирише. Имайте предвид, че белите полепи също са индикатор за наличието на неприятна миризма, идваща от устата.

 

Как да се справите с проблема?

 

Много е важно да поддържате устната си хигиена на ниво. Задължително трябва да миете зъбите си два пъти дневно, а при възможност и след всяко хранене. Профилактичните прегледи са задължителни, затова посещавайте личния си зъболекар поне два пъти годишно. Пийте достатъчно течности, за да не бъде устата в суха. Хранете се често и по-малко и се старайте никога да не седите дълго време гладни.

 

 

Препоръчително е да ограничите храните, които споменахме по-горе, водещи до лош дъх. Наблегнете на консумацията на ябълки, ряпа и моркови, които стимулират слюноотделянето. Дъвчете листа от мента или магданоз, които водят до освежаване на устата и неутрализиране на неприятната миризма.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
DarthLord
преди 9 години

Така де - нищо не яжте, за да имате свеж дъх. :)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия