Любовните свади вредят на здравето ви

2014-05-21 11:00:00
Любовните свади вредят на здравето ви
Снимка: spu.edu

Всеки един от нас е имал пререкания с любимите си хора. Най-силно емоционалните безспорно са с нашите половинки, с които честичко се караме. Всеки любовен скандал със сигурност е придружен с немалко сълзи и като цяло можем да заключим, че е изнервящо и стресиращо събитие, което е вредно за сърцето.

 

 

Вредно не само в преносен, но и в пряк смисъл, тъй като учени са установили, че любовните свади имат реална опасност за здравето ви. Според ново проучване, хората, които често се карат с половинката си и не получават нейната подкрепа са изложени на по-голям риск от сърдечносъдови заболявания.

 

Изследването е направено от учени от Университета в Юта. То е установило, че влюбените, чиито партньори имат непостоянно поведение, се характеризират с по-високи нива на калцификация на артериите. Това предполага, че техните артерии са увредени и съществува по-голям риск от преждевременна смърт.

 

„Има голям брой изследвания, които предполагат, че нашите отношения са „предсказатели“ за смъртност, особено от сърдечносъдови заболявания“, заявява Берт Учино, който иска да подчертае сериозността на проблема.

 

Интересен аспект на проучването е, че според него еднакво засегнати са както хората от мъжки, така и тези от женски пол, което на практика означава, че свадата е еднакво опасна за всяка от страните.

 

Именно поради тази причина екипът е решил да съсредоточи вниманието си върху проблема и да изследва подробно сложните взаимоотношения, които хората имат, както и влиянието, което те оказват на здравето им. За целта те решили да проведат анкета сред доброволци, участващи в експеримента. Броят на включилите се е 136 двойки.

 

Резултатите показали, че 30% от хората определят своя съпруг/съпруга като изцяло подкрепящ/а, докато останалите 70% смятат, че партньорът им понякога ги подкрепя, но и понякога ги разстройва.

 

След проверка на състоянието на артериите на участниците, учените открили, че нивата на калцификация на артериите са най-високи при участниците с непостоянни отношения, което ги накарало да заключат, че любовните свади са вредни за здравето ни.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия