Кои са тайните на здравословното хранене? [част първа]

2014-05-06 13:00:00
Кои са тайните на здравословното хранене? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Има храни, които са полезни, други не толкова. Сега ще си поговорим за това как да ограничиш вредните и да увеличиш полезните храни. Ще ти дадем някои съвети, които наистина ще ти помогнат да живееш по-здравословно и да свалиш ненужните килограми.

 

Калорийни бомби. Повечето от нашите калории идват от храни с високо съдържание на мазнини и захар. Сладките изкушения като бисквити и сладкиши, заедно с тестените, можем да ги сложим на върха на класацията. Също така приемаме твърде много калории от пилешките ястия (често панирани и пържени), газирани напитки, както и енергийни и спортни напитки. Пица, алкохол, тестени изделия и мазно месо, това са просто куп ненужни калории.

 

Яжте по-малко. Има два основни вида храни, които са проблемни – сладките и мазните. Те добавят около 800 калории към дневното меню. Това е почти половината от калориите, които една жена средно трябва да има в дневното меню. Препоръки за здравословно хранене казват, че трябва да се ограничат твърдите, транс и наситените мазнини. Откажете се от бързата храна и рафинираните храни, като бял хляб. Опитайте се да ограничите и натрия (солта), също.

 

 

Яжте повече! Добавете още питателни храни към вашата диета. Вместо тлъсти меса, изберете постни като пилешко, заешко, телешко и морски дарове. Яжте поне по 150 грама мазна риба седмично. Но най-добре е да е печена, не и пържена.

 

Вместо твърди мазнини като масло или маргарин, използвайте зехтин, ленено или друго масло, което е наистина полезно за здравето. Вместо печени изделия и зърнени храни като бял хляб, хапвайте повече пълнозърнести храни, защото те са богати на фибри. Друг здравословен избор: обезмаслени или нискомаслени млечни храни, яйца, боб, и много плодове и зеленчуци. Наблягайте повече на тези храни.

 

Проблемната пица. Любими храни като пицата, може просто да се променят. Пицата може да има много калории, бяло брашно и мазнини. Но с няколко промени, тя може да бъде диетична и вкусна. Изберете тънко тесто от пълнозърнесто брашно. Сложете много зеленчуци като домати, царевица, краставички, маслини и каквото друго ви харесва. Вместо мазният бекон, сложете крехко пуешко филе. Използвайте сирене за поръсване отгоре, което е обезмаслено, забравете за кашкавала.

 

Какво представляват пълнозърнестите храни? Външната обвивка или "триците" на зърното на пшеницата, ориза, ечемика или други зърнени храни, е пълна с фибри, витамини и минерали. Фибрите ви помагат да се чувствате сити с по-малко калории и помагат на перисталтиката. Бялото брашно е „рафинирано“ или иначе казано, махнати са „триците“, в които се съдържат полезните фибри и минерали.

 

Какво представляват твърдите мазнини? Твърдите мазнини, които имат много наситени и ненаситени мастни киселини, са мазнините, които обикновено са твърди при стайна температура. Избягвайте тези мазнини, до колкото можете. Това са маслото, маграгина, животинските мазнини и кокосовото масло.  Сметаната, по-мазните меса като свинското, повечето сирена, бекона и пилешката кожа съдържат твърди мазнини. 


Втората част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Sevensmall
преди 10 години

Това е първият ми коментар от година насам, но статията си го заслужи.Браво на който я е писал или превеждал ;)


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия