Ако не си миете зъбите, може да получите сърдечен удар

2014-04-28 19:41:00
Ако не си миете зъбите, може да получите сърдечен удар
Снимка: freeimages.com

Всички много добре знаем, че едно от най-важните неща за красиво и здраво тяло е хигиената. Интересна подробност е, че дори най-малките детайли оказват огромно влияние не само върху външността, но и върху здравето ви. Едва ли някой подозира колко голямо влияние има едно просто ежедневно задължение като миенето на зъби например и точно поради тази причина решихме да ви представим до какво заключение са стигнали учените.

 

 

Може и да ви прозвучи налудничаво, но всичко това са факти, които са постигнати сред множество изследвания и наистина има логика в тях. От доста време учени споделяха своите съмнения, че между лошата хигиена на устата и сърдечните заболявания има връзка, но така и не успяха да ги потвърдят. Ето, че това се случи.

 

Учени от университета в Бристол стигнаха до плашещото заключение, че ако не мием редовно зъбите си, сме заплашени от сърдечен удар. Хауърд Дженкинсън, професор по орална микробиология и професор Стив Керигън от Кралския хирургически колеж в Ирландия, откриха, че една обикновена стрептококова бактерия, която причинява зъбни кариеси и болести по венците, може да поеме по кръвния поток и впоследствие да доведе до образуването на съсиреци.

 

Именно тези съсиреци са отговорни за получаването на сърдечни удари, от които ежегодно загиват милиони хора по света. Всичко започва от бактерията, която живее във венците. Проблема идва, когато венците кървят, тъй като тя попада в кръвта и вече проникнала там, тя ползва протеина PadA, за да принуди кръвните телца да се свързват, за да се защитят.

 

Според професора именно тези защитни формации прерастват в опасните съсиреци, които от своя страна могат да намалят притока на кръв до сърцето и мозъка и да причинят проблеми. Най-страшното е, че кръвните телца обвиват и бактерията и така тя остава недосегаема за антибиотиците.

 

В заключение доктор Дженкинсън споделя, че "Хората трябва да са наясно, че миенето на зъбите няма само естетическа функция. Хигиената на устата има пряко отношение към цялостното здравно състояние на човек", затова следващият път, когато решите да не миете зъбите си помислете какво може да се случи.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
ndesign
преди 10 години

Прадето ти е хапвал истинска храна, в която не е имало захари, консерванти и всякакви *** които помагат на въпросната бактерия да се развива. Така че или си мийте зъбите, или марш на село да гледате животни, да копате нивата и да хапвате само здравословна храна :)

SHPAIdURmeN
преди 10 години

Kaжи го това на прапрадядо си. Та да ти се изсмее в лицето :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия