Защо да се откажете от солариума?

2014-04-28 17:29:00
Защо да се откажете от солариума?
Снимка: freeimages.com

Ето че само броени дни ни делят от старта на така дългоочакваното лято, по време на което захвърляме дрехи и задръжки. Докато за второто не трябва специална подготовка, то при първото далеч не е така. Няма да говорим за диети и стягане на дупе и корем, а ще отделим внимание на онзи специфичен загар на кожата, по който момчетата се заглеждат или поне дамите се надяват да е така. Няма как да не пропуснем и факта, че наближават абитуриентските балове, което отново прави тенът изключително важен.

 

 

За съжаление, повечето момичета, а и някой момчета все по-често залагат на солариума, за да си надяват красивото потъмняване на кожата. Солариумите се състоят от флуоресцентни тръби, чрез които се излъчват ултравиолетови лъчи като слънчевите. Кожата потъмнява, осигурявайки си естествена защита срещу тези лъчения. С тази разлика, че слънцето снабдява организма с витамин Д и помага при болести като псориазис, жълтеница, екзема.

 

Тревожен факт е, че при все повече млади хора се забелязва пристрастеност към слънчевия загар, което е в такива мащаби, че учени дори дадоха термин на болестното състояние — тенорексия. Именно тя е една от главните причини за рак на кожата. Все по-често със солариумите започва да се спряга думата меланома — най-рядко срещаният, но и най-смъртоносният от всички видове рак на кожата.

 

Според ново изследване рязко се увеличава процента на хората до 35 години, които развиват меланома и 98% от тях ползват солариуми. Според изследователите от университета на Сан Франциско, излагането на ултравиолетови лъчи преди навършване на 25-годишна възраст, представлява най-голям риск. Само в САЩ солариумите могат да са причина за около 170 хиляди нови случая на кожен рак годишно.

 

В изследване, публикувано през юли миналата година, бе направено заключението, че голяма част от новите случаи на меланом, диагностицирани всяка година в Западна Европа, биха могли да бъдат свързани с използването на соларни кабини, особено сред младите хора.

 

Последното проучване "осигурява допълнително убедителни доказателства, че излагането на изкуствена ултравиолетова светлина играе роля в трите основни вида рак на кожата", съобщават от своя страна две австралийски изследователки в редакционната статия, придружаваща проучването.

 

Специалисти съветват хора под 18 години да не ползват солариум, тъй като това може да се окаже проблем за здравето им. Още по-опасно е, ако са с по-светла кожа, лунички, червена коса, или пък с бенки. Също така добавят, че посещението на солариума може да бъде най-много 2 пъти седмично и най-много 30 седмици в годината, това обаче далеч не е препоръчително.

 

Ако държите много на тена, то ние ви съветваме да изберете по-здравословен и безопасен начин, като заложите на естествени средства. Едно от най-добрите такива са морковите. Консумацията им ще промени бледия тен на кожата ви и то напълно здравословно. Триста милилитра сок от моркови на ден ще ви направи жизнени и красиви, а същевременно ще се погрижи за тена ви.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия