Какво никога не бива да правиш, когато си на диета?

2014-04-16 13:45:00
Какво никога не бива да правиш, когато си на диета?
Снимка: freedigitalphotos.net

С идването на пролетта повечето хора се мотивират да свалят килограми, защото осъзнават, че през студените месеци са се отпуснали много. Нормално е зимата да качиш няколко килограма, но скоро ще дойде лятото и ще искаш да си във форма. Други пък, искат завинаги да се разделят с излишните килограми и са склонни да прибягват до какви ли не методи, за да отслабнат.

 

Сега ще ти посочим някои неща, които никога не трябва да правиш, ако искаш да отслабнеш. Не забравяй,че най-важното винаги е здравето. Има и здравословни методи за отслабване, които ще те накарат да се чувстваш по-добре и ще се разделиш с излишните килограми. Какво не бива да правиш, когато искаш да отслабнеш?

 

Ако драстично намалиш калоричния прием, вероятно ще свалиш килограми, но това ще те накара да се чувстваш зле. Навярно ще си отпаднал/а и метаболизма ти ще се забави. Драстичното намаляване на храната може да доведе и до повишаване на холестерола в кръвта, което също е доста опасно за здравето.

 

 

Когато си на диета не бива да приемаш по-малко от 1 200 калории дневно, ако си жена и 1 800 ако си мъж. Иначе организмът ти ще изпитва голям недостиг на важни хранителни вещества, защото няма да може да се справи с толкова малко храна и голям разход на енергия. Не забравяй, че и рязкото сваляне на килограми е коварно, защото след това е много лесно да си ги върнеш, дори двойно.

 

Хранителни добавки, обещаващи невероятни резултати. Вероятно си се замислял/а дали да не прибегнеш до хранителни добавки за отслабване. Всички сме виждали какви ли не реклами на хапчета, прахчета и чайове за чудодейно отслабване без никакви усилия. Недей да прибягваш до такива методи, защото те не са безвредни. Можеш сериозно да си навредиш и после да съжаляваш. Вместо да търсиш лесния начин за сваляне на килограми, спортувай и се храни балансирано.

 

Хидратиране. Някои диети могат да ти повлияят зле, защото дехидратират организма. Винаги, когато си на диета, трябва да пиеш повече вода, дори да не ти се пие. Не бива да приемаш по-малко от литър и половина вода дневно. Ако се дехидратираш, организмът ти ще отслабне и няма да се чувстваш добре.

 

Прекалено много спорт. Спортът е важен, дори когато не си на диета. За да се чувстваш добре и да имаш тонус е хубаво да спортуваш, дори да не искаш да отслабваш. Проблемът е, че много тийнейджъри решават да отслабват бързо и се хвърлят на ударни упражнения и часове, прекарани във фитнеса. Това изобщо не е полезно. Може да доведе до преумора, изтощение, отпадналост, дехидратация и повишен апетит. Най-добре е да се храниш балансирано и да спортуваш балансирано. Недей да прекаляваш, най-добре се консултирай с инструктор, който ще ти направи режим.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия