Бадемовото масло - тайната на красивата коса

2014-04-22 18:29:00
Бадемовото масло - тайната на красивата коса
Снимка: freedigitalphotos.net

Един от най-популярните козметични продукти е бадемовото масло. То е изключително полезно и се използва от векове наред. Може да се ползва за косата и кожата, като ги прави здрави и нежни. Още преди векове са разбрали, че бадемите са дар от бога.

 

Легенда гласи, че в Испания, когато маврите били завладели полуострова, владетел на име Али се оженил за принцеса от Северна Европа. Тя много тъжала за родния север, за снеговете и бялата прелест. Али не можел да я гледа тъжна и решил да посади бадеми, за да може жена му като погледне навън да вижда бели хълмове, както е свикнала от малка. От тогава в Южна Испания има традиция да се използват бадемите не само за ядене, а и за разкрасителни процедури.

 

Бадемовото масло се извлича от ядките на бадема и има бледожълт цвят. Бадемовото масло е скъпо, защото се извлича трудно. То е богат източник на витамините А, Е, D, В1, В2 и В6, както и на минералите магнезий и калций. То подхранва косата и кожата като се абсорбира много бързо.

 

Бадемовото масло съдържа голямо количество мононаситени киселини, омега – 3 и други мастни киселини, което го прави много подходящо за подправяне на храната.

 

 

Ако искаш здрава и силна коса, бадемовото масло е идеално за теб. Най-добре е ако си набавиш бадемово масло в чист вариант, защото така то ще има оптимално действие. Има много продукти, които съдържат бадемово масло, но за да си сигурна, най-добре го използвай чисто.

 

Можеш да го използваш самостоятелно, като го нанесеш обилно върху цялата си коса, включително и корените. То подсилва косъма и укрепва космените фоликули. Хидратира сухите коса и кожа на скалпа, предпазва от косопад и подобрява растежа. Можеш да го добавиш към други продукти, с които си правиш маски за коса, като например: мед, кисело мляко, зехтин, жълтък от яйце. В комбинация с тези продукти, косата ти ще стане лъскава, мека и хидратирана.

 

Когато си правиш маски увивай косата си в найлонова шапка и топла хавлиена кърпа. Важно е да е топло, за да има по-голям ефект. Трябва да стоиш поне един час. Опитай се да си редовна с маските и да ги правиш по два пъти седмично. След по-малко от месец ще видиш, че има резултат.

 

За да имаш красива кожа на лицето, можеш да си слагаш малко бадемово масло. Нанеси няколко капки масло върху почистената кожа на лицето ти. Намокри ръцете си с топла вода и започни да масажираш лицето си отдолу нагоре. Отдели специално внимание на зоната около очите, защото бадемовото масло премахва тъмните кръгове под очите. Бадемовото масло попива бързо.

 

Бадемовото масло се съхранява на прохладно място, далеч от пряка слънчева светлина. Ако видиш, че мирише неприятно и има промени в консистенцията и вида, не го ползвай, защото навярно е развалено.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия