Хумата - безвредното средство за разкрасяване!

2014-04-11 17:01:00
Хумата - безвредното средство за разкрасяване!
Снимка: freedigitalphotos.net

Хумата лекува, подмладява и разкрасява. От древни времена с нея ваят лъскави коси. Чудодейната глина поглъща болежки, отрови и микроби, дарява енергия. Неслучайно в народната медицина тя попада в рецепти за всякакъв вид заболявания - от гъбички до гастрит, от разширени вени до анемия. Хумата може да се използва по много начини - като лапи, компреси, отвари, маски. Съдържа много полезни вещества, а преобладаващият минерал в нея я боядисва в бяло, сиво, зелено, розово, червено, синьо или жълто.

 

Бялата глина е най-често използвана в козметиката, богата е на цинк, магнезий и силициев диоксид. Има незаменими регенериращи свойства, описани още от Хипократ, и всички красавици са се клепали с нея.

 

Бялата хума е много фина и е най-меката от всички видове. Омекотява всеки тип кожа и прави косата мека и еластична, жизнена и бляскава. Зелената хума дължи цвета си на железния оксид, съдържа още калиев карбонат, калций, манган, фосфор, цинк, алуминий, молибден, магнезий, кобалт. Тя поглъща токсините, разгражда мазнините и чисти замърсената мазна кожа и коса.

 

Червената глина се използва против напукани капиляри и торбички под очите, подходяща е за проблемна, дехидратирана и уморена кожа. Цветът й се дължи на съчетанието от мед и железен диоксид. Тя не е толкова употребявана за маски като бялата и зелената, но също е много полезна.

 

 

Жълтата хума е изключително богата на калий, желязо и други минерали. Подхранва нормалните и чупливите коси, овлажнява и ексфолира сухата кожа, най-добре изважда токсините от организма.

 

Натуралната хума е подходяща за всеки тип кожа, тъй като почиства, избелва и заглажда бръчките. Маските са по-подходящи за мазна кожа, докато за сухата става и само изплакване с хумена вода. Хума има в много готови козметични маски, но се продава и отделно за приготвяне в домашни условия. Обикновено се смесва с вода, кисело мляко, жълтък, пчелен мед, мас или лимонов сок. Някои обаче твърдят, че само водата е достатъчна, за да направи хумата чудеса с лицето и гривата ни, а добавките намаляват полезните й свойства.

 

Хумата обаче бързо отмива цвета на боядисаните коси. Ако пък боядисването не се е получило както трябва, глината върши добра работа. Хумата не бива да се съхранява в метални съдове и да е в контакт с каквито и да е метални предмети, тъй като те могат да променят химическия й състав. Лечебната глина трябва да е добре изпечена, стрита и почистена от примеси. Добре е няколко дни да се изложи на слънце.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия