Видовете хума и лечебните ѝ свойства

2013-10-31 17:30:00
Видовете хума и лечебните ѝ свойства
Снимка: sxc.hu

Всички сме чували за невероятното действие на хумата върху лицето и кожата. Тя е истинска благодат от природата, защото е напълно естествен продукт и няма как да ни навреди и да причини алергии. Освен това е изключително евтина и достъпна, може да се намери във всяка аптека за около 1лв. Хумата бива няколко вида:

 

Зелената хума е „зелена”, заради наличието на железен оксид в състава ѝ. Тя съдържа много други химични елементи като цинк, алуминий и магнезий. Този вид хума се използва за маска при мазна кожа, акне, мазна коса, тъй като регулира мастната секреция. Има детоксикиращ и освежаващ ефект, ускорява процеса на зарастване на рани, обриви и екземи. Не изсушава кожата прекалено, както повечето козметични продукти, които се борят с омазняването на косата и кожата.

 

 

Бялата хума (каолин) се отличава с това, че тя е най-фината хума. Съставът ѝ е близък до този на зелената хума, но бялата притежава микроелементи. Бялата хума е богата на цинк и магнезий и от древността е позната като средство за разкрасяване. Помага при косопад, прави косата бляскава и здрава. Подходяща е за всякакъв тип кожа.

 

Жълтата хума е богата на калий, желязо и други минерали. Има свойството да насища кожата с кислород. Има стягащ ефект върху отпусната кожа. Подходяща е за маски за чупливи коси.

 

Червената хума дължи цвета си на съчетанието от мед и железен диоксид. Смята се, че е подходяща при анемия като се употребява вътрешно. Като козметично средство е полезна за кожата като редовно се правят маски за уморена и отпусната кожа, торбички под очите.

 

Сивата хума овлажнява и тонизира. Изключително подходяща е за суха и чувствителна кожа.

 

Синята хума е подходяща за всички видове кожа. Обогатява с кислород, подобрява кръвообращението, има противовъзпалително действие и може да се ползва като средство за борба с пърхота.

 

Розовата хума омекотява кожата и възвръща блясъка. Съдържа олигоелементи и е подходяща за чувствителна кожа.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия