Няколко правила за здрава и красива коса [част втора]

2014-04-12 11:00:00
Няколко правила за здрава и красива коса [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Косата е отражение на вътрешното ни състояние. Ако си здрава и водиш спокоен начин на живот и се храниш балансирано, ще имаш красива и лъскава грива. Има някои неща, които трябва да знаеш, защото момичетата често правят грешки в желанието си да имат винаги хубава прическа. Сега ще поговорим какво е полезно и какво вредно за красивата коса.

 

Подходящ гребен/четка. Тези приспособления са по-важни, отколкото предполагаш. Те могат да увредят косата ти, дори да не подозираш. Ако се решиш с гребен, избери дървен, защото той няма да наелектризира косата ти. Освен това не бива да е с много гъсти зъби, защото ще накъсва косата ти, когато е заплетена и тя ще изглежда като слама. Избери някой по-рехав.

 

Внимателно с обема! Някои момичета нямат особено обемна коса или ако я изправят с преса, искат повече обем. Това вреди на косата изключително много. Така наречените „вафлички" са много вредни, а и изглеждат зле. Ако изправяш косата си прекалено често, тя ще загуби бляскавия си вид и няма да има особен обем, дори ако не я изправяш. Тупирането също е изключително вредно и съсипва косъма. Това е така, защото ситният гребен и решенето в обратна посока увреждат горния слой на косъма. Така той става уязвим, накъсва се лесно и косата губи жизненост.

 

 

Студът и слънцето. Атмосферните влияния са много важни за косата, защото могат да я съсипят. Зимата прибирай косата си под шапка, за да я пазиш от студа и вятъра. Лятото също слагай шапка, защото слънчевите лъчи буквално я изгарят. Слагай слънцезащитен продукт, когато си на слънце и не носиш шапка.

 

Когато се изкъпеш не разтърквай косата си с кърпа, за да се подсуши по-бързо. Това я уврежда. Загърни я в топла хавлия и изчакай няколко минути така, без да я разтриваш и търкаш. Ако можеш да се изсушиш и без сешоар, това ще е идеалният вариант.

 

Подстригване. Някои момичета изпитват ужас от фризьор и ножица. Смятат, че за да им порасне по-бързо косата, не бива да я режат изобщо. Това не е вярно, защото когато косата е изтощена расте по-бавно, понякога дори спира. За дълга коса се препоръчва да се подстригва по веднъж на два месеца. Така ще се отстранят сухите и цъфтящи краища.

 

Масаж на скалпа. Масажирай скалпа си, той активира циркулацията на кръвта, като тя се насища с кислород и се корените на косъма се подхранват по-добре. Когато си правиш маски, за да има ефект увивай косата си в найлонова шапчица и топла хавлиена кърпа.

 

Басейни. Морската вода и басейните не влияят добре на косата. Те я изсушават, особено хлорът в басейните. Най-добре е да ползваш шапка, когато влизаш в басейн, за да предпазиш косата си.

 

Балсам. Ако имаш мазна кожа на главата, слагай балсам само в краищата на косата си. Ако кожата ти е нормална или суха, слагай балсам от ушите надолу.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия