Не започвайте работа с нощни смени, ако не искате да съсипете здравето си!

2014-03-20 12:15:00
Не започвайте работа с нощни смени, ако не искате да съсипете здравето си!
Снимка: Dreamstime

Нормираното работно време е от 9 до 18 часа. Има обаче някои професии, които изискват да се работи и през нощта. Постарайте са да не се хващате на такава работа, защото това ще се отрази негативно върху здравето ви. Хроничната липса на сън на хората, които имат нощни смени, може да доведе до необратима загуба на важни за интелекта неврони, която не може да бъде компенсирана с повече сън през уикендите, съобщи BBC.

 

 

До този извод учените стигнали, след като направили експеримент с мишки. При тях продължителната липса на сън води до измирането на 25% от определени мозъчни клетки. Ако това важи и за хората, наваксването на сън през почивните дни може да се окаже напразно усилие.

 

Гризачите били поддържани будни, за да бъде имитирана специфичната липса на сън, която е характерна за съвременния живот заради нощните смени или прекалено дългия работен ден. Специалистите изследвали мозъчните клетки, които поддържат вниманието. След няколко дни режим като на работещи нощна смята с три дни нощни смени и 4-5 часа сън за 24 часа мишките загубили 25% от мозъчните клетки в част от мозъчния ствол.

 

Тези резултати ясно доказват, че загубата на сън може да доведе до загуба на мозъчни клетки. Учените ще направят още изследвания, преди да установят със сигурност дали хората, които не си доспиват, може да са застрашени от трайни увреждания.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
bilqnavod
преди 10 години

Е кaкво дa прaвя кaто съм медицински рaботник, безрaботнa ли дa стоя. Стигa глупости с всичко се свиквa.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия