Как да изправиш косата си, без да я изгориш?

2014-03-24 18:30:00
Как да изправиш косата си, без да я изгориш?
Снимка: freedigitalphotos.net

Навярно дори да не си къдрава, а чуплива или имаш „непослушна коса", се стараеш да я изправяш и да й придаваш по-подреден вид. В последните години се наложи модата на изправената коса и всяко момиче притежава специален сешоар или преса, за да оформя косата си.

 

Проблемът е, че някои момичета не се замислят, че изправянето на косата не е безвредно и могат да съжаляват, че от суета са съсипали косата си. Със сигурност си виждала по улиците момичета, които имат изгорени и изсушени коси, някои дори видимо са оплешивели. Ако не искаш това да ти се случи, а държиш да се грижиш за косата си, тази статия е за теб.

 

Трябва да знаеш, че грижата е комплексна и изисква усилия и време. Като за начало започни с подхранване. Използвай маски за коса, които са подходящи за суха и третирана коса, имат хидратиращ ефект. Това са най-често маски, които съдържат масла. Те са по-скъпи, но ако се изправяш често, имаш нужда от интензивна грижа. Избирай козметика за коса без парабени, защото те са вредни за косата.

 

Ако не ти се дават пари за скъпи маски и балсами, можеш да си правиш домашни маски, които са много евтини и изключително ефективни. Количеството на съставките се определя спрямо дължината на косата ти, а съставките са: жълтък от яйце, зехтин (extra virgin), кисело мляко и масла (арганово, бадемово, от жожоба, от макадамия). Прави си маска веднъж или два пъти в седмицата.

 

Термозащита. Никога не се изправяй без да използваш термозащитен продукт. Има специална козметика, създадена да предпазва косата от изгаряне. Крем или спрей, няма значение, избери подходящия за своята коса. Нанасяй го винаги, преди топлинна обработка.

 

 

Няма как да пропуснем и слънцезащитните продукти. Времето се затопли и ще става все по-слънчево. UVA-лъчите вредят не само на кожата, но и на косата. Затова, когато си изложена дълго време на слънце, слагай си и слънцезащитна козметика за коса.

 

Не се изправяй на мокра коса. Първо изсуши косата си хубаво, а чак след това я изправяй. Ако използваш преса на мокра коса, това е пагубно за нея и тя бързо ще загуби хубавия си вид. След като се изсушиш хубаво, тогава пристъпи към изправянето. Ако е с преса, регулирай градусите си така, че да изправяш косата си на възможно най-ниска температура. Ако имаш тънка коса, не е нужно да използваш 180 градуса. Пробвай на различна температура и виж коя е най-подходяща за теб. Така ще гориш по-малко косата си.

 

Ако се изправяш със сешоар трябва да си набавиш хубава четка. Отиди в слециализиран магазин и си купи четка, подходяща за твоята коса. Не бива да е с метални зъбчета, защото от нагряването със сешоара вредят на косата.

 

Изправяй се кичур по кичур, без значение дали с преса или сешоар. Така ще можеш най-добре да оформиш всеки кичур. Ако използваш сешоар и четка, насочвай струята така че да не попада перпендикулярно върху косата ти и не опирай човката на сешоара. Така ще гори по-малко.

 

След като се изправиш, нанеси масло върху косата си, за да се хидратира и подхрани. Сложи няколко капки и ги разнеси по дължината. Лакът за коса е много вреден, слагай го само в специални случаи, когато прическата ти трябва да държи.

 

Изправяй се само след като си се къпала. Ако косата ти се е развалила от дъжда, но си я изправяла вчера, не повтаряй отново с пресата. Това ще изгори много косата ти и ще я накара да изглежда неподдържана.

 

Подстригвай си краищата редовно. Поне на около два месеца трябва да посещаваш фризьор. Когато косата е подложена на честа топлинна обработка, тя се изтощава по-лесно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия