Киното е едно от най-невероятните творение, които всеки един от нас обожава. Няма човек, който да не е истински щастлив, когато застане пред големия екран в тъмната зала, в компанията на свои приятели и да усети онази магия на това очарователно изкуство, която съживява светове и докосва чувствата ни.

 

 

Освен всичко това киното обаче е и доста успешен бизнес, който добре се възползва от всички предимства и изкуството и съчетавайки ги с предприемачеството успява да прибере огромни печалби. Това е една от причините, поради която в масовите кина, все по-рядко може да намерите филм, който наистина да ви спре дъха, но това е друг въпрос.

 

С оглед на факта, че киното е преди всичко бизнес и главната му цел е да си набави колкото се може по-голяма печалба, т.е. да ви накара да платите колкото се може по-високи цени за билети, се появиха модерните филми, използващи 3D технологията, която има амбицията да заяви, че прави филмите далеч по-реални и едва ли не на метри от вас.

 

Всичко това би било прекрасно, с оглед на факта, че в повечето случай всеки има избор дали да предпочете 3D или обикновеното 2D, но кината изпускат една доста важна подробност. Според последните изследвания на американски учени въпросната технология е опасна за здравето.

 

От проучването става ясно, че вредите от този тип филми наподобяват тези от дългото гледане на телевизия, но с тази разлика, че са доста по-силно изявени. Най-честите здравословни проблеми, които може да получите, а нищо чудно и да сте получили са главоболие, замаяност, мързеливо око, замъглено виждане и доста други.

 

Специалисти апелират към хората, които имат проблеми със зрението, да бъдат изключително внимателни, тъй като страничните ефекти оказват най-голямо влияние на именно на тях. Освен това в прочуването се забелязва още един доста интересен факт, който звучи доста пресилено, а именно, че гледането на 3D филми може да доведе до емоционална и умствена нестабилност. От своя страна това води до пристрастяване и неконтролируемо желание да се гледат филми от този тип.

 

А вие пристрастени ли сте към 3D филмите, или напротив смятате, че технологията пречи на изкуството и мразите тъмните оттенъци и неудобните очила, които трябва да носите?

Автор: ИъН Здравчев