Кои напитки са пълни с ненужни калории?

2014-03-09 17:01:00
Кои напитки са пълни с ненужни калории?
Снимка: freedigitalphotos.net

Понякога приемаш повече калории, отколкото си мислиш. Дори да си на специален режим, да си ограничил/а вредната храна и да не си позволяваш много сладки изкушения, сигурно не се замисляш за други храни и напитки, които съдържат захар. Всъщност захарта е една четвърт от калориите, които един тийнейджър приема дневно чрез храни и напитки.

 

Захарта не носи никакви витамини и минерали на тялото ти. Много е лесно да приемаш захар, която се съдържа в напитките, защото забравяш, че те са подсладени. Газираните напитки са силно подсладени. Може би, не знаеш, но една чаша газирано безалкохолно (около 300 мл) съдържа 16 чаени лъжички захар.

 

Умираш за нещо сладко? Пробвай с плод. Вместо да изпиеш някоя газирана напитка пълна с ненужна захар, пробвай цитронада или фреш, който е направен от пресни плодове. Ако изпиеш нещо газирано и сладко, това няма да те нахрани. Ще продължиш да си гладен/на, а ако усетиш някакъв ефект от захарите, той ще е краткотраен. Най-добре е вместо да си набавиш ненужни калории, които няма да те заситят, да хапнеш плод.

 

Енергийните напитки са пълни с кофеин, но и с много захар. Чаша енергийна напитка съдържа около 200 калории и 54 грама захар. Вместо да пиеш такава напитка, хапни нещо, така ще се заситиш, а калориите ще са същите.

 

 

Чети етикетите преди да си купиш нещо. Навярно любимият ти сок, който пиеш, не е толкова полезен, колкото смяташ. Соковете, които се продават в магазините, са пълни със захар и консерванти. Купувай си само качествени сокове, които не съдържат тези вещества или си прави фрешове.

 

Захарта се крие и в напитки като кафето. Лате, мока, капучино и какви ли още не напитки с кафе, които изглеждат страхотно и са много вкусни. Всъщност те могат да съдържат страшно много захар – около 20 супени лъжици. Това количество се съдържа в 2-3 шоколадови понички. Едно лате или друга кофеинова напитка може да съдържа около 600 калории, които не усещаш как поглъщаш.

 

Шоколад и мляко. Дам, наистина ще си набавиш калций, ако пиеш шоколадово мляко, но и прекалено много захар. 300 мл шоколадово мляко съдържа около 50 грама захар или иначе казано 10 лъжички захар. Ако все пак обичаш такова мляко и не искаш да спреш да си пийваш, намери някоя марка, която предлага такова, но с ниско съдържание на захар.

 

Чай? Чаят е полезен, но не и когато е от кутийка или бутилка. И тази твоя любима напитка съдържа много захар. Половин литър студен чай може да има около 55 грама захар. Освен това полезните вещества са много по-малко, отколкото в домашно направен чай.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия