Козметиката може да е опасна, ако я използваш дълго време

2014-03-06 00:31:00
Козметиката може да е опасна, ако я използваш дълго време
Снимка: freedigitalphotos.net

Всяко момиче ползва козметика, дали повече, дали по-малко, всяка млада дама има поне гланц за устни или пудра в чантата си. Това е нормално, разбира се, всички искаме да изглеждаме по-красиви и привлекателни.

 

Понякога не се замисляш, но със сигурност правиш неволни грешки, когато става въпрос за съхранение на козметиката. Един продукт може да е много полезен, но ако не го съхраняваш правилно, той може да ти стане враг, дори да е опасен за здравето ти.

 

Като за начало, срокът на годност на продукта се определя от производителя. Тя трябва да съответства на световните нормативни актове, които регламентират тази дейност.

 

Парфюмите и дезодорантите могат да се съхраняват до пет години. По друг начин стои въпроса със сенките и моливите за очи. Те могат да се съхраняват до 3 години. Кремовете и лосионите, също. Лосионите за тен са по-различни, за тях е препоръчително да се съхраняват не повече от 3-4 месеца.

 

Срокът на годност на кремове и лосиони на първо място зависи от съставките им, количеството консерванти и активни компоненти. Животът на продукта зависи и от опаковката, например, кремовете, които са в пластмасови опаковки, имат по-малка трайност.

 

 

Има някои правила, които трябва да спазваш. Например, не използвай козметика, отворена преди повече от 6 месеца. Не изхвърляй защитните покрития или пластини, когато отваряш крем, защото това намалява срока на годност.

 

 

Ако искаш да удължиш срока на годност на даден крем, дръж го в хладилника. Съхранявай гримовете си на сухо и прохладно място. Да държиш козметиката в банята си, е вредно за растителните екстракти, които тя съдържа.

 

Всяка козметика трябва да е защитена от топлина, слънчева светлина и влага. Ако видиш, че козметиката ти е с променена миризма, цвят или текстура, не я използвай повече. Най-вероятно е развалена и е по-добре да я изхвърлиш.

 

Обърни внимание на срока на годност. Ако той е изтекъл, може да получиш нежелани алергични реакции, сърбеж, зачервяване.

 

Най-добре е да не използваш даден продукт прекалено дълго време, защото се разваля. Освен това например в крема или червилото се задържат много микроби и козметичните продукти стават опасни. Помни, че здравето ти може да зависи от продукти, които вече не са годни за употреба.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия