Кои са "диетичните капани", на които се хваща почти всеки?

2014-02-26 16:03:00
Кои са
Снимка: Dreamstime

По света има много мъже и жени, които искат да се отърват от излишните килограми. Някои от тях спазват диети, други спортуват редовно, а трети ... при тях ентусиазмът им свършва с прочитането на поредната статия. Като тази например. Надяваме се, че тази статия ще ви бъде от полза и ще разберете кои са най-честите заблуди, на които се връзват хората, които искат да водят здравословен начин на живот или да се отърват от няколко излишни килограма:

 

 

Фрешовете са полезни – да, те наистина са полезни, но внимавайте с тях, защото са в състояние да възбудят апетита ви и да увеличат мазнините ви. Статистиката показва, че в една чаша фреш има между 40 и 60 грама захар. Да, тя е плодова, но това не я прави безвредна. Всъщност фруктозата се използва често, за да се стимулира образуването на мазнини при лабораторните животни, които учените ползват, за да изследвате метаболитни заболявания. Затова не консумирайте повече от два големи плода дневно.

 

Обезмасленото кисело мляко е здравословно – в него наистина се съдържа по-малко количество калории, но истинското кисело мляко е това, което помага за отслабването по няколко начина – чрез полезните за червата бактерии, чрез специфичните мастни киселини и чрез наличието на калций. Когато мазнините в млякото се премахне, калцият се усвоява значително по-трудно и организмът се лишава ценни мастни киселини. Затова по-добре забравете за обезмаслените млечни продукти и заложете на българското!

 

Най-добре зърнена закуска с мляко рано сутрин – със сигурност си вярвате, че това е най-здравословната закуска на света. Истината обаче е друга. В повечето зърнени закуски има толкова много захар, че тя няма как да бъде нито здравословна, нито нискокалорична. Повечето от тях се консумират в комбинация с прясно мляко, а това съчетание може да доведе до рязко повишаване на кръвната захар. След това човек изведнъж огладнява и започва да задоволява глада си с висококалорични неща като бонбони, вафли, бисквитки и т.н. Затова специалистите препоръчват да закусвате варено яйце или сирене с някакъв пресен плод или зеленчук. По този начин ще доставите на организма си пълноценни белтъчини.

 

Диетичните напитки не са нещо лошо – голяма част от хората на диета ги консумират, защото не съдържат захар и са нискокалорични. Изкуствените подсладители обаче могат да ви изиграят лоша шега. Те може да не съдържат калории в себе си, но възбуждат апетита и човек може да не успее да устоиш на изкушенията около него. Затова вместо диетични напитки, задоволете жаждата си с цитрусов сок или вода.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия