Грешните неща, които правите, грижейки се за хигиената си ...

2014-02-21 16:16:00
Грешните неща, които правите, грижейки се за хигиената си ...
Снимка: Dreamstime

Всеки човек държи на личната си хигиена. Или поне би трябвало да бъде така. Оказва се, че хигиенните навици на доста хора са по-лоши, отколкото те си мислят. Причината е, че не са достатъчно информирани и правят глупави грешки. За да не бъдете като тях, вижте кои са вредните навици, на които трябва да обърнете внимание:

 

Прекарвате прекалено много време в банята – сигурно се чудите какъв е проблемът. Истината е, че това е може би най-мръсната част от дома ви. Там обикновено има над 2 милиона бактерии на квадратен инч, а повече от 500 хиляди бактерии на квадратен инч може да живеят в канала на кухненската мивка.

 

Не си чистите редовно пъпа – колко от вас обръщат специално внимание на хигиената на пъпа си? Оказва се, че в пъпа на човек има над 2300 уникални бактерии, сред които над 1400 са новооткрити за науката. Затова поддържайте хигиената си там на ниво!

 

Забравете за правилото за 5-те секунди – много хора го спазват, защото не обичат да хвърлят храна. Най-големи почитатели са му чревоугодниците. То обаче НЕ важи и НЕ бива да го следвате! В момента, в който храната попадне на мръсна повърхност, 99% от бактериите полепват по нея. Звучи гадничко, нали?

 

 

Внимавайте с някои козметични продукти – със сигурност искате да имате чисто и гладко лице, но имайте предвид, че някои препарати, особено тези за борба с акнето, могат да ви навредят. Акнето е проблем под кожата, което прави въпросните козметични продукти безполезни. Затова по-добре не прекалявайте с тяхната употреба или решете проблема си по друг начин – например, като редовно ходите на козметик, който да почиства и да се грижи за лицето ви.

 

Не си мийте косата всеки ден - има хора, които не могат да си представят, че няма да мият косата си всеки ден. Кофьорите обаче съветват това да се прави през няколко дни, а ако е наложително да се прави често, задължително да е с шампоан, предназначен за ежедневна употреба. Колкото по-често човек мие косата си, толкова по-голямо количество себум се произвежда и косата става още по-мазна за още по-кратък период от време.

 

Подсушавайте ръцете си с хартиени кърпи, а не със сешоар – ако работите на място, където в тоалетните има сешоари за ръце, а не хартиени кърпи, може би, имате проблеми с кожата и я усещате прекалено суха. А и въпросните сешоари не са никак хигиенични. Когато човек не използва хартиени кърпи, за да се подсуши, ръцете му обикновено остават влажни, а това привлича бактериите. Затова по-добре не рискувайте и се погрижете ръцете ви да бъдат максимално сухи, след като сте ги измили.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия