Преди да си направиш татуировка, прочети това! [част първа]

2014-02-22 22:40:00
Преди да си направиш татуировка, прочети това! [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

В днешно време почти всеки има татуировка. Сред хората от 18 до 30 години, един на всеки четири човека е татуиран. След няколко години, 40% от хората в тази възраст ще бъдат с татуси. Преди основно момчетата са имали татуировки, но сега 65% от татуираните хора, са жени. Сега ще ти разкажем повече защо хората се татуират, какви са рисковете за здравето и какво ще стане ако ти омръзне рисунката.

 

Татусите могат да бъдат няколко типа. Аматьорски. Всеки може да стане татуист ако има мастило и нужните неща за един татус. Но такива аматьорски изпълнения, често не са красиви и после можеш да съжаляваш за рисунката, която не ти харесва. Освен това, може да бъде опасно, защото не се спазват хигиенните изисквания.

 

Култура и религия. В различните култури има различни традиции относно татусите. Тези татуировки се правят в общността и са важни за притежателите им. Може да са направени заради ритуал или да са белег за красота.

 

Професионални. Тези татуси се правят от специални татиусти, които са регистрирани и имат право да извършват тази дейност. Разбира се, има много недобросъвестни, които нямат право, но татуират хора. Затова преди да си направиш нов татус, разпитай и се поинтересувай за човека, който ще ти го прави.

 

 

Козметични. Татусите не винаги са рисунка или нещо, което издава характера на човека. Понякога те са използвани като перманентен грим. Хората си правят татуирано червило, очна линия, руж или вежди. Понеже тези татуси избледняват с времето, трябва да се освежават от време на време за да запазят цвета си.

 

 

Защо да се татуираш? Повечето хора се татуират по две причини: първата – за да изразят себе си и да покажат, че са неповторими. Втората причина е, че искат да изразят принадлежност към общество или група.

 

Избор на студио. Ако си решил/а, че искаш постоянна татуировка, трябва да внимаваш при избора на студио. Трябва да си сигурен/на, че мястото е чисто и иглите стерилни. За да се направи татус, се разрушава целостта на кожата, което означава, че можеш да си навлечеш инфекции, дори ХИВ.

 

Няколко съвета преди самата процедура. Преди да се татуираш не е хубаво да пиеш алкохол или да употребяваш лекарства, поне от една нощ. Не се татуирай, ако си болен, изчакай да оздравееш. Увери се, че иглата е стерилно чиста. Татуистът трябва да е с измити ръце и ръкавици преди да започне да ти прави татуса, а ако не е, откажи се от това студио, явно хигиената не е на ниво.

 

Увери се, че зоната, която ще ти татуират, е чиста. Гледай за детайли, докато работи татуиста, ако имаш въпроси го питай и го карай да ти обяснява. Следвай неговите инструкции. Спазвай това, което ти е казал, например да се мажеш с крем или да не се мокриш.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
martini
преди 10 години

Татуировката трябва да се мие и да се поддържа чиста като всяка друга рана, освен че се маже с крем.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия