Няколко въпроса относно месечния цикъл, които те тревожат [част втора]

2014-02-20 17:31:00
Няколко въпроса относно месечния цикъл, които те тревожат [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Когато дойде първата менструация на едно момиче, това може да бъде голям шок. Няма как да знаеш кога ще се случи това за първи път, най-вероятно не си подготвена и си задаваш куп въпроси. Не всички момичета могат да говорят спокойно за месечния си цикъл, дори с майките си, което е нормално. Сега ще се опитаме да ти помогнем като дадем отговор на някои от най-задаваните въпроси, свързани с месечния цикъл.

 

Ако те боли? Можеш да вземеш обезболяващи, ако не се чувстваш добре и болката е много силна. Може да пробваш също с топъл душ и повече почивка. Ако болката е много силна, консултирай се с лекар, той може да ти предпише лекарства или да открие здравословен проблем.

 

Защо се чувстваш дебела, докато си в менструация? Когато си в този период от месеца, тялото ти задържа вода и това те кара да се чувстваш подута. Когато усетиш, че дънките ти са по-тесни от преди, опитай да намалиш солта, която консумираш, намали и кафето. Ако бъдеш активна, спортуваш или правиш просто упражнения, това също ще помогне. Не се депресирай, ако се качиш на кантара и видиш няколко килограма отгоре. Това е съвсем нормално, задържаните течности се отразяват на теглото. След като менструацията ти приключи, отново ще бъдеш с предишното си тегло.

 

Използването на тампони боли ли? Не при повечето жени. Както знаеш, вагината е направена така, че да се разтегля за да може жената да роди. Така, че един тампон е много по-малък от новородено бебе. Ако боли, не насилвай, особено ако за първи път си слагаш тампон. Използвай по-малки тампони, за да влизат по-лесно.

 

 

Защо изведнъж ми се дояжда вредна храна по време на менструация? Навярно заради хормоните ти се иска да опустошиш хладилника или да изядеш цяла мазна пица, дюнер, чипс, сладолед, шоколад и още, и още какво ли не. Сладко? Всичко, което видиш на витрината в магазина, искаш да го купиш и да си го хапнеш? Спокойно, нормално е. Съветът ни е да се насочиш към калорични храни, които са полезни. Ако ти се яде мазно, хапни сьомга или ядки, не се нахвърляй на поредната пица.

 

Мога ли да контролирам предменструалния синдром? Ако искаш да облекчиш неволите по време на менструация, опитай да правиш леки упражнения, не се пренатоварвай с много спорт, избягвай солените храни, спри кофеина около седмица преди да ти дойде. Ако се чувстваш депресирана и потисната, консултирай се с лекаря си, може да ти предпише витамини, които да те накарат да се чувстваш по-добре.

 

Идването на менструацията, означава ли, че не съм бременна? Не винаги. Понякога жените могат да имат менструация, дори когато са бременни. Ако менструацията ти не е като всеки друг път, течението ти е слабо и продължи по-кратко от нормалното за теб, консултирай се с лекар или си направи тест за бременност.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия