Няколко въпроса относно месечния цикъл, които те тревожат [част първа]

2014-02-19 18:32:00
Няколко въпроса относно месечния цикъл, които те тревожат [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Когато дойде първата менструация на едно момиче, това може да бъде голям шок. Няма как да знаеш кога ще се случи това за първи път, най-вероятно не си подготвена и си задаваш куп въпроси. Не всички момичета могат да говорят спокойно за месечния си цикъл, дори с майките си, което е нормално. Сега ще се опитаме да ти помогнем като дадем отговор на някои от най-задаваните въпроси, свързани с месечния цикъл.

 

Опасно ли е ако пропусна менструация? Не. Успокой се, няма нищо страшно, особено ако от скоро имаш менструация. През първите няколко години е нормално да нямаш редовен месечен цикъл, да идва по-рано или по-късно, да пропуска. Това е така, защото се регулира, а с времето се оправя. Ако имаш месечен цикъл от доста време и той не е редовен, тогава можеш да посетиш гинеколог, за да си сигурна, че всичко е наред. Друга причина да ти закъснее, подрани или да не ти дойде, това може да е рязката загуба на тегло или рязкото покачване, стрес или бременност.

 

Синдром на токсичния шок? Това е рядка реакция на тялото, която отхвърля тампоните. Случва се при малък процент от жените. Ако решиш да пробваш тампони, но усетиш, че не се чувстваш добре, веднага го махни и сложи превръзка. За да намалиш риска от инфекции, сменяй тампона си на всеки два часа.

 

 

Прекалено тежка ли е моята менструация? Всъщност не е толкова, колкото изглежда. Повечето момичета си мислят, че губят много кръв, особено през по-силните дни от менструацията. Всъщност една жена губи средно около 2 супени лъжици кръв всеки месец. Останалото са секрети. Все пак ако смяташ, че имаш прекалено силно кръвотечение, налага ти се да сменяш превръзката си на всеки час, отиди на лекар.

 

Колко дълго трябва да продължава менструацията? Менструацията на повечето жени продължава от три до пет дни. Ако твоята е повече, не се тревожи. Нормално е от два до седем дни. Ако кървиш повече от седмица, отиди на лекар.

 

Защо тампоните са с различна големина? Тампоните са с различни размери, за да поберат различно количество течност. Избери правилните за теб според това колко силно течение имаш. Не избирай прекалено големи, просто ги сменяй по-често. Да сменяш тампоните си на два часа е оптималното.

 

Мога ли да забременея по време на менструация? Можеш да забременееш по всяко време, дори когато си в менструация. Това е така, защото овулацията може да се мести заради стрес, лекарства или други фактори, а сперматозоидите могат да оцеляват в тялото на жената до няколко дни. Не рискувай и използвай предпазни средства по всяко време на месеца.

 

Втората част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия