Колко често трябва да къпеш косата си с шампоан?

2014-02-14 17:30:00
Колко често трябва да къпеш косата си с шампоан?
Снимка: freedigitalphotos.net

Колко често косата ти наистина се нуждае от къпане с шампоан? Може би не толкова често, колкото ти си мислиш и навярно миеш косата си по-често от необходимото. Има много момичета, които са направо обсебени относно ежедневното миене на косата, но използването на шампоан три или четири пъти седмично е много.

 

Колко често да миеш косата си е лична преценка, все пак всяка коса е различна, така че зависи и от скалпа. Също така зависи дали третираш косата си или не, твърдят специалисти.

 

Ежедневно къпане? Дерматолози и фризьори смятат, че няма много причини, поради които да ползваш шампоан всеки ден. Колкото повече къпеш косата си, толкова по-зле изглежда тя. Дългата и къдрава коса може да се мие по-рядко, защото се омазнява по-трудно. Това е така, защото мазнините от скалпа не се спускат надолу както при правата коса, а вървят по къдриците. Но дори и най-тънката и права коса може да бъде къпана и през ден.

 

Може би, единствената причина да къпеш косата си всеки ден е заради аромата, то тогава трябва да използваш шампоан за ежедневна употреба. Те съдържат по-меки съставки и не увреждат косата.

 

 

През няколко дни? Ако имаш навик да къпеш косата си всеки ден, защото тя става мазна и не изглежда добре, можеш да използваш сух шампоан. Този шампоан се впръсква в корените и абсорбира мазнината, така косата ти изглежда супер. Ако ти се наложи спешно и нямаш такъв шампоан, можеш да използваш бебешка пудра. Тя също ще попие мазнината от корените и косата ти ще придобие много по-хубав вид.

 

Къдравите коси се омазняват по-бавно и затова е препоръчително да не си къпеш къдравата коса много често. Някои дами споделят, че дори един път на седмица е достатъчно. Други казват, че използват понякога шампоан, а понякога само балсам, така къдриците им не се изсушават и косата им е здрава.

 

Това, което може би не знаеш за шампоаните е, че меката и пухкава пяна всъщност е вредна за косата. Съставките, които образуват пяната, са производни на сярата и увреждат косата. Има някои шампоани, които не съдържат такива вещества, затова най-добре чети етикетите преди да купиш поредния пенлив шампоан. Ако си вземеш такъв, който несъдържа вредните съставки, образуващи пяна, навярно този шампоан почти няма да се пени, но това не значи, че няма измивни свойства.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
diditen
преди 10 години

Много се дразня като някой каже да КЪПЕШ косата си, косата не се "къпе" а мие!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия