Защо хората взимат рисковани решения?

2014-02-10 10:30:00
Защо хората взимат рисковани решения?
Снимка: Dreamstime

Какво представлява рискът?

 

Той се отнася до отклонението от един или повече резултати на едно или повече събития. Рискът може да има позитивни или отрицателни резултати. Положителният риск се разглежда като възможност. Като цяло, когато човек чуе думата риск, той се сеща за потенциалната вреда, която може да възникне от бъдещо събитие.

 

 

Според специалистите хората не извършват рисковани постъпки заради повишена активност в зоната на мозъка, свързана с желанията, а заради намалена активност на системата за контрол.

 

Тези резултати ще бъдат полезни за лечението на психични разстройства, както и за разбирането на поведението на престъпници – рецидивисти.

 

Учените са направили скенер на мозъка на 108 доброволци, докато са играли на игра, стимулираща рисковано поведение. Благодарение на специална програма е направен анализ на тяхната мозъчна активност. Специалистите наблюдавали активността, която се появява преди момента, когато човек е рискувал или е бил предпазлив.

 

Програмата е имала за цел да предскаже какъв избор ще бъде направен на базата на мозъчната активност. Точността била изключително голяма – около 71%. След като специалистите изследвали зоните на мозъка, свързани с контрола, работната памет и вниманието, те могли да установят поведението дори на напълно непознат човек.

 

Резултатите показали, че склонността към риска е съпроводена от недостатъчна активност на системите за контрол. Това показва, че голяма част от рискови за здравето решения имат общо със своята основа.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия