Какво представлява овулационният синдром?

2014-02-08 14:02:00
Какво представлява овулационният синдром?
Снимка: freedigitalphotos.net

Повечето момичета знаят какво представлява предменструалният сундром, защото най-вероятно го изпитват всеки месец. Това обаче не е така при всички представителки на женския пол. Някои усещат болката ниско в корема, не в края на месечния цикъл, а в средата му. В този случай става въпрос за овулационен синдром.

 

Какво се случва, когато си в овулация? Обикновено между 11-тия и 17-тия ден от цикъла, в зависимост от продължителността му, фоликулът с узрялата яйцеклетка се пуква и тя влиза в маточната тръба за да се срещне със сперматозоид и да бъде оплодена. В този момент жените, които страдат от овулационен синдром, усещат болка в ляво или дясно, ниско долу. Понякога дори се появява кървене.

 

Овулацията може да се изчисли по няколко начина. Единият от тях е календарния метод, но той не е особено надежден, защото не всички момичета имат редовен цикъл, освен това овулацията може да се мести от фактори като стрес, прием на антибиотици, смяна на климат и др. други методи са измерването на базалната температура или специални тестове за овулация.

 

 

Тази болка се дължи на пукването на фоликула и придвижването на яйцеклетката по тръбата. ако болката е много силна и е от дясната страна, може да се обърка с възпален апендицит.

 

Има ли място за тревоги? Принципно не, защото това е въпрос на физиология. Не всички момичета ги боли, когато са в менструация, някои ги боли, когато са в овулация. Има някои случаи, при които болката е симптом на сериозен гинекологичен проблем. Това може да бъде затруднено придвижване на яйцеклетката, което може да се дължи на възпалителен процес.

 

Овулационният синдром не се нуждае от лечение. Ако обаче, го чувстваш всеки месец, това може да е и някакъв скрит проблем. Най-добре в такъв случай е да отидеш на гинеколог, за да се установи, тази болка дали е само от пукването на фоликула или има и друга причина.

 

Лечение може да се наложи само ако се установи възпаление или хормонален дисбаланс.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия