Защо рибата е полезна?

2014-02-04 20:31:00
Защо рибата е полезна?
Снимка: freedigitalphotos.net

Рибата е капризна храна, защото се приготвя по специфични начини, някоя е по-вкусна печена, друга пържена или на супа. Освен това има хора, които обожават риба и морски дарове и такива, които ненавиждат такава храна.

 

Истината е, че рибата е много полезна. Дали я харесваш или не, зависи от теб, но е хубаво да хапваш от време на време. Много видове риба са богати на омега-3 мастни киселини, които са все по-често срещани в различни публикации, отнасящи се до здравословното хранене. Увеличават се и доказателствата, че тези полезни мазнини трябва да са част от всяка здравословна диета и могат да предпазят човека от много заболявания.

 

Омега-3 можем да си набавим и чрез хранителни добавки с рибено масло, но най-добре е да избереш първоизточника, а именно – морски видове риба от северните морета, например сьомга, скумрия, херинга и риба-тон.

 

Критиците често посочват опасностите от консумацията на риба, защото някои видове са склонни да акумулират живак в тялото на човек. И все пак позитивите от употребата на риба, богата на омега-3 ненаситени мастни киселини, са далеч повече, а и по-убедителни. Изследване, сочи, че множеството ползи, които можем да извлечем от рибата са достатъчен фактор за да не бъдем резервирани към тази храна.

 

 

Това, което трябва да спазваш е, че винаги е по-добре да ядеш рибата печена, отколкото пържена. Можеш да я свариш или задушиш на пара. За да получим максимално количество омега-3 мастни киселини, се препоръчват морските, а не сладководните риби. Препоръчителната консумация е около 2 порции по 100 грама седмично, а ако си под 12 годишна възраст, малко по-малко количество.

 

Защо са полезни омега -3 мастни киселини? Според редица изчисления, ако ядем риба по два пъти седмично, ще понижим риска от сърдечна недостатъчност поне с 1/3.

 

Месото на рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето и намаляват риска от сърдечни заболявания, предпазват тъканите от възпаления, които могат да увредят сърцето и кръвоносните съдове.

 

Предпазват от заболявания на нервната система, според изследване хората, които консумират мазна риба поне 3 пъти седмично, имат 25% по-малък шанс да получат инфаркт.

 

Омега -3 мастни киселини предпазват и от рак. Установено е, че заболеваемостта от рак е по-малка в страните, в които се консумира повече риба.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия