Зъбите влияят на общото ни състояние

2014-02-03 17:30:00
Зъбите влияят на общото ни състояние
Снимка: freedigitalphotos.net

Все още доста хора смятат, че зъбите са просто едно естетическо допълнение към човешкото лице. Най-вероятно това е причината в България толкова много, включително млади хора, да остават без голяма част и дори без всичките си зъби. Не е вярно, че причините за това са главно финансови. Че стоматологичните услуги са евтини и основната част от тях не се покрива от здравните осигуровки, е вярно. Но също така е вярно, че огромна част от хората просто не се грижат изобщо за зъбното си здраве.

 

Какво означава качествена хигиена:

 

 

1. Точно каква паста и четка се използват не е от решаващо значение.

2. Най-важно е изчеткването да продължава поне 2 минути сутрин и вечер.

3. Техниката на изчистване трябва да бъде с движения от корена към коронките на зъбите отвън (от страната на бузите) и отвътре (от страната на езика), както и дъвкателните повърхности на горния и долния ред зъби.

4. Четката трябва да се държи на сухо и закрито място и да се сменя най-малко на всеки три месеца дори и да не изглежда изхабена.

5. Освен зъбите трябва да се почиства и езика, най-добре със специална стъргалка за тази цел.

6. Поне веднъж дневно трябва да се използва конец за зъби, чрез който се почистват недостъпните за каквато и да е четка пространства между зъбите. 

8. Допълнително миене на зъбите, например след обедното хранене,както и след консумацията на кафе, шоколад и сладкиши, също се препоръчва. Не е вярно, че от "много миене" зъбите ще се "изтъркат".

 

Генетичната предразположеност има значение за зъбното здраве, но при повечето хора проблемите идват от недобра или направо липсваща хигиена, както и от ненавременно установяване и лечение на стоматологичните проблеми. През последните години има сериозни медицински доказателства,че хроничните заболявания на зъбите и венците дори и да не причиняват осезаем дискомфорт за човека,имат отношение към сърдечносъдовите заболявания.

 

Смята се, че хроничното възпаление може да засегне кръвоносната система, където да благоприятства развитието на атеросклеротичните процеси. Отделно от това гнойните огнища в устата могат да поразят бъбреците и сърцето. А обеззъбяването значително нарушава храносмилателния процес, от което страда не само стомашночревният тракт, но и целият организъм. Съвсем друг аспект назъбното здраве е видът на човек с развалени и неподдържани зъби. Какъвто и да е неговият социалнообществен статус, липсата на нормално съзъбие създава неблагоприятно впечатление, което неминуемо се отразява на професионалните и социалните контакти.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия