Колко всъщност е полезен витамин А?

2014-01-22 18:30:00
Колко всъщност е полезен витамин А?
Снимка: freedigitalphotos.net

Всички вярваме на разпространеното правило, че витамините са полезни, без да се замисляме обаче в какви дози. Нека разгледаме някои по-слабо познати ефекти и рискове при допълнителен прием на витаминни субстанции.

 

Витамин А е известен още с името ретинол. Подобно на останалите витаминни субстанции, той също  не се синтезира от тялото и трябва да се внася отвън. Нуждите на  организма от ретинол са различни, зависят от много фактори и най-общо са 0,5 - 1 mg дневно. Приблизително половината от него пос­тъпва с храната директно под формата на ретинол, а останалото се образува от каротените, приети със зеленчуците.

 

Основни източници на витамин А са живо­тинските продукти - черен дроб, масло, сирене, мляко, яйчен жъл­тък и риба. Каротените пък присъстват в редица жълти и зелени плодове и зеленчуци.

 

Пикови концентрации на витамин А в кръвта достигат на 4-ия час след прием през устата. Повечето от попадналия в организма ретинол се поема от клетките на черния дроб,  своеобразен склад за веществото, който може да покрие нуж­дите на организма от витамин А в продължение на месеци.

 

Ретинолът има ключова роля за зрението. Подпомага растежа на кожата, лигавицата, костите, половата система при мъжа и жената. Той е важен за правилното функциониране на имунната система, но прием на по-големи от необходимите количества не дава по-добър ефект. Витамин А има значение при лечение на акнето, псориазиса и ред други кожни заболявания.

 

 

Въпреки безспорната необходимост от витамин А, малко познати са рисковете и усложненията при прием на повече от необхо­димото количество. Състоянието се означава като хипервитаминоза-А и се проявява с характерен синдром на натравяне.

 

 

Ранните симптоми при натравяне с витамин А са  главоболие, психическа и физическа умора, раздразнителност, отслабване, зачервяване, сърбеж, изсъхване и усилено белене на кожата. По-късно могат да се добавят нацепвания по устните, болки по костите, отоци и кръвоизливи от носа. Увеличеният размер на черния дроб е белег за тежко натравяне, което може да доведе до цироза. Характерни при остро натравяне са тежкото главо­болие, повръщане, замаяност, раздразнителност, сънливост и уве­личаване на черния дроб, а до 24 часа - и излющ­ване на кожата по цялото тяло.

 

Логичен е въпросът: щом плодовете и зеленчуците съдържат голямо количество каротени значи ли това, че рискът за развитие на хипервитаминоза-А при вегетарианците е по-голям? При прием на големи количества каротени с растителната храна (например моркови) може да настъпи хиперкаротенемия (кожата става оранжева или жълта), но тя не е равносилна на хипервитаминоза-А и обикновено е обратим процес. Натравяне с ретинол не се развива защото организмът подтиска  преобразуването на поетите с храната каротени във витамин А.

 

Рискът от развитие на ретинолова интоксикация при абсолютните вегетарианци е реален, но причината не е увеличеният прием на каротени с храната, а намаленият внос на протеин.

 

Допълнителен прием на ретинол надвишаващ дневните нужди е неоправдан и  рисков. При съмнение за натравяне трябва да потърсите своевременно лекарска  помощ.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия