Фъстъченото масло е полезно!

2014-01-22 11:01:00
Фъстъченото масло е полезно!
Снимка: freedigitalphotos.net

Някои тийнейджъри го обичат - повечето го мразят, но всички еднакво не могат без него. И с право: къде ще намерят богата на калории храна, която пасва идеално на здравословния тип хранене? Не напразно то е толкова популярно в цял свят - а покрай модерните тенденции на здравословен животи и у нас. Плюсовете му са много, далеч не се изчерпват с калориите и донякъде се дължат и на начина му на приготовление.

 

След като се прибере реколтата, фъстъците се изпичат. След това бързо се изстудяват с въздух, за да се запази цветът и мастното им съдържание, стриват се между гумени ленти, за да паднат люспите и се смилат.

 

Има много разновидности фъстъчено масло: най-популярните са под формата на гладък крем (стрито на най-фини частици като масло), или с малки парченца фъстъци в него (или по-грубо смляно, или в него след финото смилане се добавят обратно по-едри частици), но има и с мед (слага се при печенето), смес с шоколад и т.н. По закон в САЩ фъстъченото масло трябва да е от минимум 90% фъстъци, без подсладители, оцветители и консерванти.

 

 

Някои производители заобикалят това, рекламирайки продуктите си като фъстъчен крем за мазане - в него слагат подсладители и др., затова четете етикетите. В някои търговски марки фъстъчено масло може да има сол или захар (дектроза, цукроза или фруктоза - те трябва да са означени на етикета), други го предлагат в чист вид за любителите на оригиналния му вкус.

 

 

За любителите на здравословното хранене фъстъченото масло е направо откритие. Над 60% от мазнините в него са здравословните моно- и поли- ненаситени мазнини и ресвератрол и затова то предпазва от ред сърдечносъдови заболявания. Има и съвсем малка част транснаситени мазнини и много малко наситени мазнини - в 2 супени лъжици фъстъчено масло само 3,5 г от общо 17 г мазнини са лоши.

 

Може да избегнете и тях, като ползвате натурално фъстъчено масло. Не съдържа холестерол, нещо повече - учените доказаха, че то намалява нивото му в кръвта така ефикасно, както зехтинът в прочутите средиземноморски диети. Ако в нискомазнинна диета за топене на мазнини пък искате да запазите високо нивото на добрия HDL холестерол и да намалите нивото на триглицеридите, заложете на фъстъченото масло.

 

Казват, че е отличен източник на протеин, но той в него не е много: в 2 супени лъжици, колкото за един сандвич, има 8 г протеин, и то беден на някои незаменими аминокиселини. За да се подсили протеинът в него, обикновено се комбинира с чаша прясно мляко и сандвич. В супена лъжица фъстъчено масло има 1 г влакна, които дават чувство за ситост - важно при диети за топене на мазнини. То е бедно и на въглехидрати, затова се комбинира с банани, хляб, ябълки, овесена каша, стафиди и дори спагети (като в тайландската кухня).

 

Съдържа вит. В и Е, магнезий, фолат, влакна и аргинин, ниацин, фолиева киселина, фосфор и малки количества цинк. Когато е без добавки, трябва да се държи в хладилник, иначе гранясва. В плътно затворен буркан или съд в хладилника трае до 3 месеца. Ако забележите, че отгоре в бурканчето се събира мазнина, дръжте го в хладилника с дъното нагоре: когато го отворите, тя ще е на дъното му.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия