Спортувайте сега, за да бъдете здрави след години!

2014-01-16 11:15:00
Спортувайте сега, за да бъдете здрави след години!
Снимка: Dreamstime

За съжаление, в днешно време повечето тийнейджъри предпочитат да мързелуват, отколкото да излязат да спортуват. Винаги си намират оправдания – времето навън е студено за тичане в парка/на стадиона, фитнесът е скъп, прекалено натоварен съм в училище, затова имам нужда от почивка, а не от допълнително натоварване и т.н.

 

Специалистите обаче препоръчват на тийнейджърите да тренират редовно, защото това ще се отрази благоприятно на здравето им след години. Статистиката показва, че младежите, които се грижат за външния си вид са по-малко застрашени от развитие на сърдечен удар след 30-40 години в сравнение с онези, които не спортуват или го правят рядко.

 

 

Ако искате да нямате никакви проблеми със здравето, трябва не само да тренирате редовно, но и да нямате проблеми с килограмите. Спортуването не може да заличи негативния ефект от затлъстяването върху общото здраве на човек, затова съчетайте тренировките с подходящ хранителен режим и се отървете от излишните килограми.

 

Специалистите наблюдавали 743 000 18-годишни мъже от Швеция в продължение на почти 35 години. Те установили връзка между физическата годност по времето, когато били 18-годишни момчета и риска от развитие на инфаркт десетилетия по-късно.

 

Учените са отчитали и други фактори, като индекса на телесна маса. За всеки 15% увеличение на тренировките, мъжете са намалили риска от сърдечен удар в следващите 30 години с цели 18%. Също така специалистите установили, че мъжете, които редовно са спортували и след края на младежките си години, още повече са намалили риска от развитие на инфаркт.

 

Мъжете били разделени в четири групи въз основа на индекса на телесната им маса, когато били на 18 години – поднормено, нормално, наднормено и затлъстяване. След това учените разгледали връзката между тегло, фитнес и инфаркт. Резултатите показали, че силните и атлетичните младежи, които обаче имали излишни килограми, също били с четири пъти по-склонни да получат инфаркт след години.

 

Трябва да се вземе предвид, че изследването показва само асоциация между тренировките, докато човек е млад и реакцията на сърцето след години. Има хора, които са генетично предразположени към сърдечносъдови заболявания и въпреки че спортуват редовно не могат да избегнат своята предразположеност.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия